Polaganjem vijenaca u Osijeku obilježen Dan antifašističke borbe

Objavljeno: 22.06.2023

Polaganjem vijenaca ispred spomen kosturnice žrtava fašizma u Perivoju kralja Tomislava u Osijeku u četvrtak je obilježen Dan antifašističke borbe.

Vijence su, uz ostale, položili predstavnici Udruge antifašističkih boraca i antifašista Osijek te izaslanstva Grada Osijeka i Osječko-baranjske županije kao i političkih stranaka.

Predsjednik Gradskog vijeća Tihomir Florijančić podsjetio je kako je na temeljima antifašizma uspostavljen i ZAVNOH, a na temelju čijih odluka je Hrvatska s obilježjima države izašla iz Drugog svjetskog rata.

– Tada je uspostavljena i hrvatska vlada i novi Narodni sabor koji su svojim odlukama doprinijeli da 1974. godine bude donesen Ustav prema kojem je Hrvatska imala sve odrednice državnosti što je omogućilo da 1990. slobodnom voljom svojih građana Hrvatska postane samostalna država – poručio je Florijančić.

Dan antifašističke borbe obilježava se u znak sjećanja na 22. lipnja 1941., kada je u šumi Brezovica pored Siska osnovan Prvi sisački partizanski odred. Bila je to prva antifašistička postrojba ne samo u Hrvatskoj, nego i u ovom dijelu Europe.

Skip to content