Počinje izgradnja podvožnjaka u Ulici sv. L. B. Mandića, najvećeg prometnog projekta u Osijeku u posljednjih 30 godina

Objavljeno: 11.11.2021

Ugovor o izvođenju radova na izgradnji podvožnjaka u Ulici svetog Leopolda Bogdana Mandića vrijedan 54,4 milijuna kuna potpisali su u četvrtak gradonačelnik Osijeka Ivan Radić, predsjednik Uprave Osijek-Koteksa Zoran Škorić i član Uprave Marko Tadić.

Riječ je o dugoočekivanom kapitalnom projektu koji će riješiti gorući problem prometnih zastoja u jednoj od najprometnijih ulica u Osječko-baranjskoj županiji, kolokvijalno zvanoj ,,Čepinskoj” te u cijelosti promijeniti vizuru tog dijela grada. Projekt je financiran 85 posto iz Kohezijskog fonda Europske unije i 15 posto iz Ministarstva mora, prometa i infrastrukture.

– Današnjim potpisom ugovora započinjemo realizaciju jednog od najvećih prometnih projekta na području Osijeka u posljednjih 30 godina. Ovo je jedno vrijeme bila najopterećenija lokalna cesta u cijeloj Hrvatskoj, sada je najopterećenija gradska transverzala. Snažnim zalaganjem Osječko-baranjske županije na čelu sa županom Anušićem, Vlade Republike Hrvatske i resornih ministarstava osigurali smo sredstva za rješenje najvećeg prometnog čepa u gradu. Grad Osijek samostalno ne bi mogao financirati ovaj projekt, zato zahvaljujem Vladi i svima koji sudjeluju u ovom projektu – rekao je gradonačelnik Radić.

Podsjetio je kako se u blizini nalazi ,,S cesta” gdje Grad i Županija zajedno grade Gospodarski centar te istaknuo kako ovakvim prometnim rješenjima i infrastrukturom Osijek potvrđuje svoju poziciju središta i metropole istočne Hrvatske.

Uz izgradnju samoga podvožnjaka, radovi uključuju denivelaciju ceste ispod željezničke pruge Osijek-Zagreb, izgradnju dvaju mostova – cestovnog i željezničkog, kao i ceste ispod mostova, te izgradnju pješačke i biciklističke staze, javne rasvjete i oborinske odvodnje. Rok izvođenja radova je 20 mjeseci od uvođenja izvođača u posao.

Uime izvođača radova Zoran Škorić rekao je kako su u tijeku pripremni radovi te da uskoro slijedi zatvaranje prometa na cijelome zahvatu u dužini od 400 metara. Ocijenio je kako ono neće ugroziti gradski promet, te najavio prve radove koji uključuju izmještanje željezničke pruge.

Osim ovoga ugovora, danas je sa Zamjenikom direktora IGH Regionalnog centra Osijek Ernestom Evićem potpisan i ugovor za uslugu stručnoga nadzora vrijedan 1,2 milijuna kuna, a svečanome potpisivanju ugovora nazočio je i Ivan Anušić, župan Osječko-baranjske županije.

– Generacije sanjaju taj podvožnjak i rješenje tog prometnog problema. Projekt je dosta zahtjevan, a olakšat će ulaz i izlaz iz južnog dijela grada, kao i prilaz budućem Gospodarskom centru. S ovim projektima i nizom drugih, poput popunjavanja Zone Nemetin, RDC-a za voće i povrće, Prve gimnazije, KBC-a i drugih, Osijek doista postaje ono što i je, metropola istočne Hrvatske – zaključio je župan Anušić.

Skip to content