Počeli radovi na izgradnji reciklažnih dvorišta Gornji grad i Retfala

Objavljeno: 05.02.2019

Gotovo mjesec dana nakon potpisivanja Ugovora s tvrtkom Osijek-Koteks, započeli su radovi na izgradnji dva nova reciklažna dvorišta: RD Gornji grad i RD Retfala. Svečanom započinjanju radova nazočili su ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić, direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Dubravko Ponoš i gradonačelnik Ivan Vrkić. Župan osječko-baranjski Ivan Anušić svojom nazočnošću dao je potporu ovom projektu kao i nizu drugih projekata gradonačelnika Ivana Vrkića, kao što je primjerice uspostava izravne željezničke veze Osijek-Pečuh ili nabavka novih niskopodnih autobusa za Gradski prijevoz putnika.

Tijekom obilježavanja početka radova, istaknuta je ukupna vrijednost izgradnje RD Retfala i RD Gornji grad, a riječ je o iznosu od približno 8 milijuna kuna, od čega je Gradu Osijeku Ugovorom o dodijeli bespovratnih sredstava za projekte koji se financiraju iz Kohezijskog fonda EU osigurano 85% sredstava.

– Nakon Juga II, danas krećemo s izgradnjom Reciklažnog dvorišta Retfala i onoga u Gornjemu gradu, a nakon rješavanja imovinsko-pravnih poslova slijedi i izgradnja Reciklažnog dvorišta Donji grad. Ova tri nova reciklažna dvorišta imaju ukupnu vrijednost oko 12 milijuna kuna, a bespovratna sredstva iznose oko 10 milijuna kuna. Sve ovo ostvaruje se zahvaljujući ministru Ćoriću, direktoru Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost gospodinu Ponošu i Vladi Republike Hrvatske. Javno im zahvaljujem, što nam pomažu ispuniti zakonske obveze. – istaknuo je prigodom započinjanja radova na izgradnji reciklažnih dvorišta Retfala i Gornji grad gradonačelnik Ivan Vrkić.

Još prigodom potpisivanja Ugovora o izgradnji dva nova reciklažna dvorišta na području Osijeka, Gradska je uprava podsjetila javnost kako jedinice lokalne samouprave s više od 100 tisuća stanovnika, imaju zakonsku obvezu izgraditi četiri reciklažna dvorišta. Osječani na već postojećem reciklažnom dvorištu Zeleni otok Jug II mogu odložiti sve vrste otpada (38 vrsta): problematični otpad, papir, metal, staklo, plastiku, tekstil, glomazni otpad, jestiva ulja i masti, boje, deterdžente, lijekove, baterije i akumulatore, električnu i elektroničku opremu i drugi, a preuzimanje građevnog otpada iz kućanstva (10 vrsta otpada) omogućeno je na odlagalištu Lončarica Velika.

Uz dva nova reciklažna dvorišta; RD Gornji grad (preko puta Remixa) i RD Retfala (spojna cesta Osijek-Višnjevac nasuprot nekadašnjeg MD profila), kojima je rok završetka radova u srpnju 2019., najavljena je i izgradnja četvrtog – Reciklažnog dvorišta Donji Grad. Potpisivanje ugovora za spomenuto reciklažno dvorište očekuje se do kraja svibnja, a projekt je prijavljen nešto kasnije zbog rješavanja imovinsko-pravnih odnosa.

Reciklažnim dvorištima upravljat će komunalna tvrtka Unikom, čiji je direktor Davor Vić prigodom potpisivanja Ugovora najavio i nabavku prvog pokretnog reciklažnog dvorišta koje će služiti za udaljenije dijelove grada i prigradska naselja. ,,Riječ je o kontejneru montiranom na kamionu gdje će djelatnik Unikoma nadzirati odlaganje otpada, a raspored vožnje pokretnog dvorišta bit će pravovremeno objavljen na mrežnoj stranici Unikoma” – odobrovoljeno je tada poručio Vić. Na Unikomovim mrežnim stranicama građani će uskoro moći pronaći i informacije o radnom vremenu reciklažnih dvorišta koje će se u najvećoj mjeri prilagoditi korisnicima.

Nova reciklažna dvorišta bit će suvremeno opremljena, natkrivena i bolje osvijetljena, a zaprimat će čak 48 vrsta otpada, uključujući i onaj opasan za okoliš – poput lijekova, baterija i ulja. Zahvaljujući novim reciklažnim dvorištima, cijeli će grad biti podjednako pokriven, a Osijek će se potvrditi kao predvodnik – ne samo u zbrinjavanju otpada među velikim hrvatskim gradovima – nego i kao grad koji se u potpunosti približava europskim vrijednostima i standardima po pitanju ovog gorućeg globalnog pitanja.

Skip to content