Počela izgradnja Znanstvenog centra za obnovljive izvore s bioplinskim postrojenjem

Objavljeno: 27.12.2016

Eko – industrijska zona Nemetin dobila je danas novog, četvrtog stanara – Znanstveni centar za obnovljive izvore s bioplinskim postrojenjem.

Točnije, od danas započinju radovi na njegovoj izgradnji, koje financira poduzeće Obnovljivi izvori energije Osijek d.o.o., (čiji su osnivači Sveučilište Josip Juraj Strossmayera u Osijeku i Grad Osijek s vlasničkim udjelima 60 : 40 ) pa su tako početak radova zajednički obilježili gradonačelnik Ivan Vrkić i rektor prof.dr.sc. Željko Turkalj.

Ukupna vrijednost izgradnje Centra iznosi 44.977.620,00 kuna, a započela je I. faza koja uključuje izgradnju prometne i manipulativne površine (tucanička cesta), kolnog prilaza, parkirališta i ograde vrijednost 482.385,00 kuna s PDV-om. U 2016. i 2017. Grad će za ovaj projekt izdvojiti oko 550.000,00 kuna.

Znanstveno-istraživački centar služit će za edukaciju, povezivanje javnog i privatnog znanstvenog sektora kao i transfer znanja u poduzetništvo, što će rezultirati višestrukim koristima za Sveučilište, Grad Osijek i okolno područje.

Bioplinsko postrojenje u sklopu Centra proizvodit će postupkom kogeneracije električnu energiju, toplinu te digestat (godišnji kapacitet proizvodnje električne energije iznosi 5480 kWh), a sva električna energija bit će isporučena u elektroenergetsku mrežu po povlaštenim otkupnim cijenama. Toplinska energija većim će dijelom biti isporučivana budućim korisnicima Eko – industrijske zone Nemetin putem već sagrađenog toplovoda, kroz projekt „Razvoj poslovne i komunalne infrastrukture u Eko – industrijskoj zoni Nemetin“

U skladu s načelima zaštite okoliša i gospodarenja otpadom, kao sirovina za rad bioplinskog postrojenja koristit će se otpad iz različitih lokalnih izvora; kuhinjski otpad iz studentskih restorana, kuhinje iz Dječjeg vrtića te Kliničkog bolničkog centra Osijek, organski otpad od uređenja zelenih površina na području grada Osijeka, organski otpad iz osječkog Zoološkog vrta te organski otpad kojeg prikuplja UNIKOM.

Skip to content