Počast tragično poginulim hrvatskim braniteljima u Dalju

Objavljeno: 01.08.2019

U znak sjećanja na 20 poginulih policajaca, 15 poginulih pripadnika Zbora narodne garde i četvorice poginulih pripadnika Civilne zaštite položeni se vijenci i zapaljenje svijeće kod Spomen obilježja ispred Postaje granične policije Dalj.

Podsjetimo, 1. kolovoza 1991. jedinice 51. motorizirane brigade JNA potpomognute jedinicama tzv. „teritorijalne obrane” izvele su napad na Dalj. Nakon višesatne borbe opkolile su branitelje, koji su se sklonili u zgradu policijske postaje te se odbili predati. Uslijedio je napad tenkovskom granatom koja je ispaljena izravno u postaju.  Oni koji nisu poginuli od tenkovskog projektila, mučeni su i na kraju pobijeni. Dalj je okupiran i mnogi su ostali zatočeni, neki od civila i  ubijeni,  a veliki dio mještana  protjeran te potom šlepom prebačen u Osijek.

– Osječanke i Osječani uvijek su tu kada treba pomoći, a tako je bilo i prije 28 godina kada je grad Osijek pružio utočište svima onima koji su uspjeli izaći iz Dalja. Danas smo ovdje kako bi odali počast i pružili suosjećanje obiteljima stradalih pripadnika policije, Zbora narodne garde, Civilne zaštite, ali i svih civila poginulih u Domovinskom ratu. Kao i svih ovih godina, naša je obveza i ubuduće odavati počast i biti zahvalni onima koji su dali život za našu domovinu. – poručila je zamjenica gradonačelnika Žana Gamoš.

– Vlada RH na svaki način pokazuje dignitet prema najvažnijim događajima u našoj novijoj povijesti, posebice onima vezanim uz Domovinski rat. Stradanje pripadnika policije,  Zbora narodne garde i Civilne zaštite ovdje u Dalju jedan je od najtužnijih i najstravičnijih  događaja koji su zadesili mladu hrvatsku državu, ali istovremeno već tada znak jasne opredijeljenosti da ne postoji žrtva koju hrvatski branitelji nisu spremni podnijeti za očuvanje neovisnosti i slobode RH. – istaknuo je potpredsjednik Vlade RH i ministar unutarnjih poslova dr.sc. Davor Božinović.

 

Skip to content