Po prvi puta obilježen Dan obrane grada Osijeka

Objavljeno: 05.12.2018

Podsjećamo kako je toga dana 1991. JNA potpomognuta paravojnim postrojbama i pobunjenim srpskim stanovništvom počela sveopći napad na crte obrane grada. Brojčano nadmoćni, a posebno u tehnici, u početku su imali određenih uspjeha i neke crte obrane su probijene pa su hrvatski branitelji bili primorani povući se na pričuvne položaje. Na samom ulasku u grad odvijala se presudna borba u kojoj su svi branitelji, svjesni kako bi u Osijeku bilo počinjeno još više zločina nego u Vukovaru, bili spremni poginuti, ali ne dozvoliti ulazak u Osijek. Toga dana na prvim crtama obrane poginulo je 28 hrvatskih branitelja, jedan se još vodi kao nestali, dok je u gradu poginulo četvero civila.

Nakon Kapelice Kraljice mira, danas su položeni vijenci i zapaljene svijeće za sve poginule u obrani grada- na Rosinjači, Brijestu, Filipovici, Industrijskoj četvrti, Nemetinu, Tenji i Antunovcu.
U sklopu programa obilježavanja prigodno je otvoren i Područni ured Ministarstva branitelja te Centar za psihosocijalnu pomoć braniteljima- tzv. Veteranski centar u kojem će branitelji moći dobiti sve potrebne informacije i pomoć u ostvarivanju svojih prava i podizanju kvalitete života kao članova zajednice.
– Na ovaj način vraćamo onima koji su najviše dali za stvaranje hrvatske države. I ne samo to, kroz djelatnost novootvorenog Centra pomažemo im integrirati se u društvo, kako bi se mogli osjećati potrebnima i korisnima u miru, kao što su bili nezamjenjivi u ratu.
Pomoćnik ministra branitelja Dinko Tandara uručio je odlikovanja Reda Bana Jelačića – Eduardu Bakarcu, Boži Mejiću i posmrtno Vladimiru Šimiću te odlikovanje Reda Hrvatskog pletera Zvonimiru Valentekoviću.
Gradonačelnik Ivan Vrkić uručio je povelje Vladi Grozdaniću i Zlatku Borasu za zasluge u obrani grada Osijeka.
Glazbeno –scenskim spektaklom Vukovarsko svjetlo u NSD Gradski vrt završen je u večernjim satima program obilježavanja Dana obrane grada Osijeka.

Skip to content