Partnerski Sastanak Projekta WELDI – Program URBACT

Objavljeno: 15.11.2023

Danas je započeo dvodnevni partnerski sastanak projekta “WELDI” u sklopu Programa URBACT, okupljajući predstavnike europskih gradova u prostoru Stare Pekare, na Trgu Vatroslava Lisinskog 1.

Projekt WELDI (Wellbeing, Empowerment, Local Development and Integration) predstavlja suradnju deset europskih gradova koji zajedno rade na izazovima migrantske i izbjegličke krize. Sudionici sastanka dolaze iz raznih dijelova Europe, uključujući gradove poput Utrechta (Nizozemska), Albachete (Španjolska), Fundao (Portugal), Timisoare i Cluj (Rumunjska), Liege (Belgija), Sosnowiec (Poljska), Lampedusa (Italija) te pokrajine Seine – Saint Denis (Francuska).

Program URBACT, financiran iz Europskog fonda za regionalni razvoj, omogućuje gradovima jačanje kapaciteta za planiranje i provedbu urbanog razvoja kroz međunarodnu razmjenu i učenje. Aktivnosti projekta WELDI usmjerene su na transnacionalno umrežavanje gradova, jačanje njihovih kapaciteta te kapitalizaciju znanja, s fokusom na upravljanje izazovima migrantske krize.

Grad Osijek, partner na projektu, domaćin je prvog partnerskog sastanka, a sve prisutne dočekala je i pozdravila zamjenica gradonačelnika Jasenka Crnković. Osijek, sam suočen s izazovima izbjegličke krize zbog ratnih događanja, ima posebno iskustvo koje može doprinijeti rješavanju ovih pitanja.

Cilj projekta WELDI je stvaranje otpornih lokalnih sustava koji mogu učinkovito upravljati dolascima uzrocima sadašnje ili buduće krize. Gradovi partneri izvijestit će o situacijama u svojim lokalnim samoupravama, poduzetim mjerama te izazovima s kojima se suočavaju u vezi s prilivom izbjeglica iz Ukrajine. Tijekom naredna dva dana, raspravljat će se o strategijama i odgovorima na buduće krizne situacije.

Projekt WELDI nastoji potaknuti inkluzivna urbana društva u kojima su prava raseljenih osoba zajamčena, pružajući im priliku za potpuno sudjelovanje u lokalnoj zajednici, uz poštivanje prava i obveza iste zajednice.

Skip to content