Pametan i održiv razvoj Slavonije i Baranje

Objavljeno: 08.07.2021

Hrvatska treba ići u smjeru uvođenja novih tehnologija i inovacija, jačanja proizvodnje, digitalizacije te održivog i zelenog razvoja – istaknuto je danas na konferenciji “Pametan i održiv razvoj Slavonije i Baranje”, koju je organizirala Hrvatska udruga poslodavaca.

Konferencija je okupila sve koji promišljaju o gospodarstvu Slavonije i Baranje: poduzetnike, znanstvenu zajednicu i predstavnike izvršnih vlasti, a sudionike su pozdravili zamjenik gradonačelnika Osijeka Dragan Vulin, državna tajnica Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja Nataša Mikuš Žigman, zamjenik župana Osječko-baranjske županije Josip Miletić, glavni direktor HUP-a Damir Zorić i predsjednik HUP-a Mihael Furjan.

– Da bi naše gospodarstvo bilo konkurentno potrebno je povećati produktivnost. Uloga države, županije i grada je da određuju i usmjeravaju tokove politike, promišljaju o strateškim granama te kroz razne radne mjere i programe potiču ono što se smatra najkorisnijim. Zato nam ovakve konferencije najviše koriste, komunikacija između gospodarstvenika i političara je ključna za pametan i održiv razvoj – ocijenio je zamjenik Dragan Vulin.

Predsjednik HUP-a Mihael Furjan također je istaknuo povećanje produktivnosti kao ključ povećanja konkurentnosti, dodavši kako se to može postići samo uvođenjem novih tehnologija, inovacijama i investicijama, posebice u digitalizaciji.

Glavni direktor HUP-a Damir Zorić rekao je kako Slavonija trenutno ima veći potencijal nego bilo koja druga regija u Hrvatskoj jer su se ovdje sredstva EU fondova bolje ugovarala nego na nekim drugim područjima, čime su stvorene pretpostavke da se krene u pametan razvoj.

Skip to content