Ovoga vikenda bespilotne letjelice lete iznad Osijeka

Objavljeno: 07.05.2019

Na danas održanoj konferenciji za novinare, direktor Osječkoga sajma Alen Vukašinović i predsjednik Gradskoga vijeća dr. sc. Željko Požega, zajedno s direktoricom Športskih objekata Natašom Brčić i pročelnicom Upravnoga odjela za poljoprivredu i ruralni razvoj Osječko-baranjske županije Silvom Wendling, najavili su predstojeći sajam dronova – 2. Osijek Drone Expo.

Jedini sajam dronova u Republici Hrvatskoj, trenutno nadaleko poznati Osijek Drone Expo, već ovoga tjedna u svom drugom izdanju donosi izuzetno zanimljiv program za sve zanesenjake i ljubitelje bespilotnih sustava. Organizator Osijek Drone Expoa – gradska tvrtka Osječki sajam, prošle je godine prihvatila inicijativu dugogodišnjih korisnika dronova Ivana Vidakovića (Hexaworx) i Vedrana Kralja (Trotoar) te pokrenula sajamsku priredbu koja se sastoji od tri zasebna, ali tematikom povezana događaja: konferencije, sajamsko-izložbenog dijela i utrke dronova.

Sajam se održava 10. i 11. svibnja u NŠD Gradski vrt, a – uz prezentacije najsuvremenijih bespilotnih sustava i njihove dodatne opreme – očekuje se i privlačna utrka dronova, kao i edukativne radionice za djecu koja će od uvaženih stručnjaka učiti osnove robotike na mBotima i programiranja na micro:bitovima. Premda je svečano otvorenje Osijek Drone Expoa u petak u 11 sati – kako je najavio Vukašinović – Sajam započinje međunarodnom konferencijom koja će se u četvrtak održati na Građevinskom i arhitektonskom fakultetu u Osijeku, gdje će glavno središte interesa biti na upotrebi dronova u poljoprivredi. Program konferencije, koja predstavlja spoj poljoprivrede, znanosti i tehnologije, danas je najavio Saša Lamza uime njezinoga organizatora – Poduzetničkog inkubatora BIOS.

Vukašinović je koncem svoga izlaganja zahvalio sponzorima i pokroviteljima, ponajprije vlasniku tvrtke Osječki sajam – Gradu Osijeku – u čije je ime Željko Požega izrazio zadovoljstvo činjenicom da je Osijek prvi u Hrvatskoj osmislio i uspješno organizirao sajam dronova.

Prošle je godine organizacija bila na izrazito visokoj razini. Kako bismo ove godine nadmašili sami sebe i dodatno usavršili organizaciju, cjelokupni gradski sustav iznova je pružio potpunu logistiku sajmu dronova. Ove godine očekujemo oko 5000 posjetitelja sajma i 1500 gledatelja spektakularne utrke dronova. Sajam dronova postat će jedan od osječkih zaštitnih znakova, a grad na Dravi prepoznatljiv po još jednom sajmu – naglasio je predsjednik Gradskoga vijeća.

Ove se godine kao pokrovitelj događaja uključila i Osječko-baranjska županija, budući da je – kako je podcrtala Wendling – prepoznala upotrebu dronova u poljoprivredi koja je osnova razvoja gospodarstva Županije.

S obzirom na to da se ovogodišnji sajam održava u reprezentativnijem i većem prostoru od prošlogodišnjega – Nataša Brčić je uime Šporstkih objekata izrazila ponos što se Osijek Drone Expo i ove godine održava u njihovim prostorima: Kao Športski objekti sudjelujemo u gotovo svim športskim i kulturnim gradskim događajima i počašćeni smo što se ova iznimno važna manifestacija odvija upravo u našoj dvorani.

Podsjetimo kako će generalni pokrovitelj događaja – Msan grupa – u okviru sajamsko-izložbenog dijela predstaviti certificiranu školu za dron operatere, a koju provodi u suradnji s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. Ujedno će i zajedno s Hrvatskom agencijom za civilno zrakoplovstvo predstaviti novosti unutar zakonskog okvira za upravljanje dronovima.

Skip to content