Otvoreno pristanište za putničke brodove u Osijeku

Objavljeno: 30.03.2021

U utorak 30. ožujka 2021. na desnoj obali rijeke Drave u Osijeku svečano je otvoreno pristanište za putničke brodove vrijedno 13,8 milijuna kuna, financirano iz državnoga proračuna. Riječ je o projektu kojim je Lučka uprava Osijek osigurala nesmetani prihvat međunarodnih riječnih kruzera i drugih manjih putničkih plovila, a kojim je izgrađen i postavljen ponton dužine 60 i širine osam metara, predviđen za pristajanja riječnih plovila kroz cijelu godinu, a ne samo za vrijeme sezone kruzera.

Svečanosti otvorenja nazočili su predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković, ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković, Ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Nataša Tramišak, župan osječko-baranjske županije Ivan Anušić, ravnatelj osječke Lučke uprave Goran Dijanović te zamjenica gradonačelnika Osijeka Žana Gamoš.

Premijer Plenković istaknuo je kako će novo pristanište omogućiti da dolazak turista kruzerima na ovo područje bude još kvalitetnije i pristupačnije, sa standardima koji postoje u drugim zemljama koje su domaćini riječnog turizma. Napomenuo je kako ovakvi projekti potvrđuju opredjeljenje Vlade, još od 2016. godine, da se Slavoniji treba pomoći odmah, a što je, kako navodi, vidljivo iz Projekta “Slavonija, Baranja i Srijem”, u kojem je od predviđenih 18,7 milijardi kuna do sada ugovoreno 17,5 milijardi kuna.

Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković kazao je da će novo putničko pristanište “utjecati na razvoj nautičkog turizma u Osječko-baranjskoj županiji, ali i cijeloj Slavoniji”, jer novo pristanište omogućava istovremeno prihvaćanje više putničkih brodova. – Do 2020. godine riječna krstarenja su bila najbrže rastući sektor turističke industrije, a 2019. godine na pristaništima na Dravi i Dunavu došlo je 589 riječnih kruzera, s više od 60 tisuća putnika. Situacija je prošle godine promijenila, ali s obzirom na to da će procijepljenost građana, ne samo u Hrvatskoj, nego i šire, donijeti bolja vremena, vjerujem da su ova ulaganja bitna, izjavio je Butković.

Osječko-baranjski župan Ivan Anušić rekao je da će ta investicija “unaprijediti turističku ponudu i turističku vidljivost Osijeka i županije”.

Ravnatelj osječke Lučke uprave Goran Dijanović istaknuo je da je osječko pristanište “jedino pristanište na Dravi za prihvat putnika na međunarodnim riječnim krstarenjima”, a dovršetkom projekta stvoreni su svi preduvjeti za siguran prihvat putničkih brodova, iskrcaj i ukrcaj putnika, ne samo za riječne kruzere, nego i za manja turistička i izletnička plovila.

Osječka dogradonačelnica Žana Gamoš podsjetila je kako je Osijek 2019. godine, prije pandemije koronavirusa, zabilježio 65 tisuća domaćih i inozemnih posjetitelja, odnosno 128 tisuća noćenja, od čega je oko četiri tisuća turista s kruzera. Naglasila je kako je izgradnja putničkog pristaništa za brodove veoma važna za razvoj turističkih potencijala Osijeka te dodala kako je Grad Osijek svjestan značaja turizma kao gospodarske grane koju želi unaprijediti i trenutnom izgradnjom Centra za posjetitelje.

Skip to content