Otvorenjem izložbe ”Osječanin Adalbert Knopp i obitelj – znameniti građani Novske” započeo ovogodišnji program Dana Državnog arhiva u Osijeku

Objavljeno: 01.03.2024

Otvorenjem izložbe ”Osječanin Adalbert Knopp i obitelj – znameniti građani Novske” započeo je ovogodišnji program Dana Državnog arhiva u Osijeku.

Ovaj dan obilježava se 3. ožujka, od 2021. godine, kao najstariji poznati datum iz prošlosti povezan s arhivom i arhivskom djelatnošću u Osijeku i na području Osječko-baranjske županije. Riječ je o datumu povezanom s datiranjem Magistratske instrukcije za grad i tvrđavu Osijek, koju je u vidu statuta Grada Osijeka izdao u Osijeku 3. ožujka 1698. Ferdinand Carl grof Caraffa di Stigliano, predsjednik Carske komisije za uređenje Slavonije i Srijema nakon oslobođenja od Osmanlija.

Izložbu u osječkom Državnom arhivu otvorila je zamjenica gradonačelnika Osijeka Jasenka Crnković čestitavši arhivu 77. obljetnicu postojanja.

– Grad Osijek je partner Državnom arhivu. Prošle godine sklopili smo ugovor o darovanju zemljišta u Podravlju veličine oko 4000 kvadratnih metara, gdje bi Državni arhiv s Ministarstvom kulture i medija, a preko Nacionalnog oporavka i otpornosti, financirao svoj novi objekt. Tu će imati primjerene uvjete i prostorije za svoj daljnji rad – kazala je zamjenica gradonačelnika Crnković.

Ravnatelj osječkog Državnog arhiva Dražen Kušen vjeruje kako bi radovi na izgradnji nove zgrade arhiva mogli započeti najkasnije početkom iduće godine.
– Desetljećima imamo problem s prostorom, a zahvaljujući vertikali od Ministarstva kulture, Županije, Grada Osijeka i europskih fondova osigurana su sredstva i pripremljeni uvjeti da taj problem možemo konačno riješiti – dodao je Kušen.

Pučko otvoreno učilište Novska ovom je izložbom, u Novskoj nazvanom „Obitelj Knopp – začeci građanske Novske“, obogatilo ovogodišnju manifestaciju „Noć muzeja”, a Osijek je prvo mjesto gostovanja nakon Novske.

Miroslav Perošević, ravnatelj Pučkog otvorenog učilišta u Novskoj zahvalio je osječkom Državnom arhivu na ustupljenim predmetima koji su korišteni na izložbi.

U pripremi izložbe sudjelovali su: Pučko otvoreno učilište Novska, Muzejska zavičajna zbirka Grada Novske, Muzejska zbirka Sajko, Hrvatski državni arhiv i Državni arhiv u Osijeku.

Skip to content