Otvorena vrata novoobnovljenog zdanja Stare pekare u Tvrđi

Objavljeno: 02.12.2019

Zamjenici gradonačelnika Boris Piližota i Žana Gamoš sa suradnicima – u društvu vijećnika Gradskoga vijeća, mnogobrojnih sugrađana i novinara – obišli su Edukativni i informativni turistički centar mladih „Stara pekara“ na novouređenom Trgu Vatroslava Lisinskoga u Tvrđi.

Program otvorenja u cijelosti novoobnovljenog i posve opremljenog zdanja negdašnje austro-ugarske pekarne – odvijao se prigodom Dana grada Osijeka od 17 do 19 sati. Posjetitelji su imali prigodu obići prostor koji je ponudio obilje raznovrsnih sadržaja. U prizemlju je organiziran Pub quiz s više od 120 sudionika, dok su se na I. katu mogle vidjeti posve opremljene hostelske sobe s očuvanim fragmentima fresaka.

Posjetitelje je na II. katu dočekao niz zanimljivih događanja u organizaciji Matice hrvatske – Ogranka Osijek i Komornog teatra Filozofskog fakulteta, Akademije za umjetnost i kulturu, Hrvatskog društva likovnih umjetnika i Gradskih galerija Osijek koje su organizirale „Waldingeraonicu“ za najmlađe. Multimedijalna dvorana u potkrovlju ugostila je publiku na instrumentalnim izvedbama učenika Glazbene škole Franje Kuhača Osijek, nastupu Ansambla Odjela suvremenog plesa, Glazbene radionice mladih Polifonija sa Zumbićima i Brevisima te videoprojekciji mjuzikla Ars Eugenium.

Podsjetimo, vrijednost obnove objekta Stare pekare i Trga Vatroslava Lisinskoga iznosi 62 milijuna kuna od čega su 52 milijuna bespovratna sredstava Europske unije. Stara pekara bit će u punoj funkciji 1. veljače 2020. kada Hrvatski ferijalni savez preuzima upravljanje hostelom i ugostiteljstvom. Unutar ovog besprijekorno uređenog objekta, održavat će se kulturni, turistički, informativni i umjetnički programi namijenjeni prvenstveno mladima i njihovom kreativnom potencijalu.

Osijek je uređenjem ovog dijela Tvrđe dobio novu vizuru, nove reprezentativne prostore, snažan poticaj za jačanje kreativnih industrija te dojmljiv turistički potencijal kakav zaslužuje najveći grad hrvatskoga istoka.

Skip to content