Otvorena izložba “Batina – tisućljetni svjetionik na Dunavu”

Objavljeno: 03.11.2021

Zamjenica gradonačelnika Jasenka Crnković sudjelovala je u otvorenju izložbe “Batina – tisućljetni svjetionik na Dunavu” koja je službeno otvorena u Arheološkom muzeju Osijek nakon više od 10 godina istraživanja jednog od najistaknutijih arheoloških nalazišta u ovom dijelu Europe. Rezultat je to suradnje Arheološkog muzeja Osijek, Instituta za arheologiju iz Zagreba te HAZU Odsjeka za arheologiju koji su 2008. godine započeli s provedbom projekta Arheološka baština Baranje u svrhu evidentiranja arheoloških nalazišta.

Crnković je ovom prigodom čestitala i zahvalila se organizatorima na trudu koji su uložili proteklih godina kako bi nam uz pomoć arheologije dali priliku da naučimo o prošlim kulturama i životu ljudi koji iza sebe nisu ostavili pisane zapise.

– U trenutku kad smo započeli s radom nismo se nadali da će to nalazište dati ovako iznimne rezultate. Pronašli smo groblje daljske grupe s kraja brončanog i početka željeznog doba te velik broj rimskih grobova koji su vezani uz rimsku utvrdu Ad Militare – objasnio je ravnatelj Arheološkog muzeja Osijek Tomislav Hršak uz pojašnjenje da je naziv izložbe prigodno odabran zbog povoljnog položaja Batine čiji su stanovnici kontrolirali trgovinu na ovom dijelu Dunava.

Skip to content