Otvoren GoSTEM sajam na osječkom FERIT-u

Objavljeno: 06.10.2022

Go STEM sajam, čiji je cilj popularizacija znanosti i povezivanje osnovnoškolske i srednjoškolske nastave iz STEM područja s visokoškolskom inženjerskom nastavom, otvoren je u četvrtak na osječkom Fakultetu elektrotehnike, računarstva i informacijskih tehnologija (FERIT).

Sajam su otvorili zamjenik osječkog gradonačelnika Dragan Vulin, dekan FERIT-a prof. dr. sc. Tomislav Matić, ravnatelj Elektrotehničke i prometne škole Osijek Antun Kovačić, zamjenik župana Osječko-baranjske županije Josip Miletić i veleposlanik Kraljevine Norveške u Republici Hrvatskoj NJ. E. Haakon Blankenborg.

Zamjenik gradonačelnika Dragan Vulin sajam je ocijenio iznimno važnim jer potiče mlade na bavljenje STEM područjem u kojemu nedostaje stručnoga kadra.

– Kroz dosadašnji mandat imali smo prilike uvjeriti se kako je glavni izazov svih investitora pronaći radnu snagu, pogotovo u proizvodnom pogonu i u IT sektoru. Bez većih kvota i više studenata iz STEM područja teško možemo očekivati daljnje investicije, pa ovakve aktivnosti doprinose i razvoju gospodarstva grada Osijeka i Osječko-baranjske županije – poručio je zamjenik Vulin.

Dekan Tomislav Matić rekao je kako je sajam nastavak FERIT-ovih aktivnosti u popularizaciji znanosti na području elektrotehnike i računalstva, koje su do početka ovog projekta provodili kroz organizaciju Labus sajma.

– Na ovaj način želimo našu struku približiti najmlađima, učenicima osnovnih i srednjih škola, kako bi vidjeli mogućnosti koje struka nudi, pogotovo u kontekstu trenutnog razvoja IT sektora u našem gradu koji postaje sve važnija gospodarska grana – rekao je dekan Matić.

Zamjenik osječko-baranjskog župana Josip Miletić istaknuo je kako je Županija putem regionalnog centra kompetencija razvila Elektrotehničku i prometnu školu, dodatno ju opremila i sa značajnim sredstvima osigurala uvjete za bolju edukaciju djece.

– Važno je napomenuti i da počinjemo s izgradnjom Regionalnog znanstvenog centra Panonske Hrvatske u Josipovcu Punitovačkom, za što su odobrena sredstva u vrijednosti od tri milijuna eura. Uvjeren sam da ćemo i na taj način potaknuti djecu da se bave sa STEM-om – kazao je županov zamjenik Miletić.

GoSTEM sajam inače sadrži mnoštvo interaktivnih radionica iz temeljnih područja (matematika, fizika) i primijenjenih inženjerskih područja (elektrotehnika, energija i očuvanje okoliša, elektronika, automatika, računarstvo i informacijske tehnologije), a realizira se u okviru projekta RCK ELPROS (Elektrotehnička i prometna škola Osijek), u kojemu FERIT ima ulogu partnera.

Voditelji radionica su nastavnici i asistenti iz temeljnih prirodoslovno-matematičkih i primijenjenih inženjerskih područja svih FERIT-ovih zavoda, koji će polaznicima omogućiti aktivno sudjelovanje u provedbi eksperimenata, te ih poučiti nekim inženjerskih vještinama i približiti primjenu novih modernih tehnologija.

Skip to content