Otvoren 47. Međunarodni festival umjetničke tamburaške glazbe

Objavljeno: 24.05.2024

U osječkom Arheološkom muzeju otvoren je 47. Međunarodni festival umjetničke tamburaške glazbe u organizaciji Hrvatskog tamburaškog saveza u Osijeku. Ova manifestacija već nekoliko desetljeća okuplja ljubitelje tamburaške glazbe iz cijele Hrvatske i inozemstva. Ovogodišnje izdanje svečano je, ne samo zbog promicanja bogate tradicije tamburaške glazbe, već i zbog obilježavanja 100. godišnjice rođenja Julija Njikoša, doajena tamburaške glazbe i utemeljitelja ovoga festivala.

Tijekom četverodnevnog festivala, od 23. do 26. svibnja, koji će se održati na nekoliko lokacija u Osijeku i Našicama, svoje interpretacije umjetničke tamburaške glazbe predstavit će dvadeset i tri orkestra iz cijele Hrvatske, a međunarodnu notu dodat će gosti iz Slovenije i Srbije. Tako će preko 550 mladih i starijih glazbenika na tamburi predstaviti svoje umijeće muziciranja. Tijekom festivala, orkestre će ocjenjivati stručni žiri koji će pobjednika proglasiti u nedjelju, 26. svibnja u HNK Osijek.

Uime Grada Osijeka, otvorenju je nazočio predsjednik Gradskog vijeća Grada Osijeka Tihomir Florijančić.

„Ovdje smo kako bismo čestitali i zahvalili organizatorima, suorganizatorima i pokroviteljima koji omogućuju da se tamburaška glazba i ova vrsta umjetnosti širi i održava za naša sljedeća pokoljenja. Istaknuo bih tri značajna imena, a to su Pajo Kolarić, koji je još 1847. utemeljio prvi tamburaški orkestar u Hrvatskoj, možda i u svijetu, no ovaj je festival poseban i zbog obilježavanja 100. obljetnice rođenja njegovog nasljednika, velikog umjetnika i ljubitelja tamburaške glazbe, Julija Njikoša, koji je i osnovao ovaj festival. Na koncu, spomenuo bih i njegovu suprugu, pokojnu Veru Svobodu, prvu damu tamburaške glazbe koja nas je ove godine napustila. Naravno da Grad Osijek prepoznaje i podržava ovakvu vrstu umjetnosti i da smo je dignuli na jednu veću, znanstvenu razinu, budući da na našoj Akademiji za umjetnost i kulturu postoji diplomski studij Tamburaško umijeće pa je time Osijek pozicioniran kao svjetska metropola tamburaške glazbe.“, izjavio je predsjednik Gradskog vijeća Florijančić.

„Ovo je najstariji i najdugovječniji festival, ne samo u Hrvatskoj već i šire. Prvi festival održan je 1961. godine i više od šest desetljeća Savez uspješno radi na promociji tambure kao našeg narodnog instrumenta koji je postao i pravo glazbalo za orkestralno muziciranje. Tako će nam se na ovogodišnjem festivalu predstaviti preko 20 orkestara s gotovo 550 mladih glazbenica i glazbenika na tamburi. Ta mladost nas uvijek posebno veseli jer oni su jamac budućnosti za tamburu i tamburašku glazbu koju ovaj festival i predstavlja.“, zaključio je Krešimir Račić,

Skip to content