Otvoren 3. Technicoolum – sajam tehničke kulture

Objavljeno: 10.12.2021

Na osječkom Pampasu u petak je otvoren 3. sajam tehničke kulture TEHNICOOLUM, prvi takav sajam u Hrvatskoj. Namijenjen je djeci s ciljem popularizacije STEM područja znanosti, a otvorio ga je gradonačelnik Ivan Radić ističući kako je riječ o sajmu koji otvara prozor u svijet tehničke kulture i budućnosti.

– Njihova budućnost ujedno je i budućnost je grada Osijeka, stoga će Grad Osijek nastaviti podržavati ovaj sajam i Zajednicu tehničke kulture. Sigurni smo da se ovdje nalaze budući inženjeri koji će u budućnosti svojim radom doprinositi tomu da Osijek bude tehnološki napredniji nego što je danas – poručio je gradonačelnik Radić.

– Tehnicoolum je nastao iz želje da, uz ostale sajamske priredbe organiziramo i društveno-korisne priredbe koje će biti na korist gradu Osijeku i Osječko-baranjskoj županiji. Cijelu priču smo započeli 2018. godine spajajući tehničke vještine svakog pojedinca i bazen znanja zajednica tehničke kulture kojima je cilj omogućiti djeci i mladima ovladavanje vještinama tehničko-tehnološke pismenosti – istaknuo je direktor Osječkog sajma Alen Vukašinović.

Zamjenik župana Josip Miletić naglasio je kako je ulaganje u inovacije i tehniku, a ponajviše u ljude kao najvrjedniji resurs kojeg imamo, cilj kojeg Osječko-baranjska županija uspješno ostvaruje posljednjih nekoliko godina.

– Svjesni smo da su STEM i tehnička kultura temelj budućeg razvoja, a i sam kao predavač na Fakultetu elektrotehnike, računarstva i informacijskih tehnologija, svjedočim generacijama uspješnih studenata koji su svoju budućnost pronašli upravo u ovom području. Uvjeren sam da u tome možemo ostvariti zapažene rezultate po čemu smo zapaženi i na nacionalnoj razini – rekao je Miletić.

Ovogodišnja sajamska priredba ponudit će 30-tak radionica na temu robotike, modelarstva, maketarstva, informatike, elektroničkih i digitalnih sklopova, 3D printanja, dronova, i druge.

Technicoolum organizira Osječki sajam d.o.o. pod pokroviteljstvom Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja, Grada Osijeka, Osječko-baranjske županije, u suradnji sa Zajednicom tehničke kulture Grada Osijeka, Zajednicom tehničke kulture Osječko-baranjske županije te Hrvatskom zajednicom tehničke kulture.

Skip to content