Otkriveno spomen-obilježje Bijeli križ za poginule u obrani Orlovnjaka

Objavljeno: 05.12.2022

U spomen na osam hrvatskih branitelja poginulih 1991. godine u obrani Orlovnjaka, u ponedjeljak je u tom mjestu pokraj Antunovca otkriveno spomen-obilježje Bijeli križ.

Otkrivanju spomenika uz zamjenika gradonačelnika Osijeka Dragana Vulina nazočili su potpredsjednik Vlade RH i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, ministrica regionalnog razvoja i fondova EU Nataša Tramišak i župan Osječko-baranjske županije Ivan Anušić.

– Samo zahvaljujući hrabrosti, odlučnosti i požrtvovnosti hrvatskih branitelja obranjeni su i Osijek i Vinkovci te zaustavljena velikosrpska agresija, čime su stvorene pretpostavke za kasnije vojno-redarstvene operacije i mirnu reintegraciju hrvatskog Podunavlja. Svaki od hrvatskih branitelja koji je položio život za slobodu koju danas imamo na poseban je način zadužio sve nas. Jednako tako, uz njih koji su živote dali, naš je prioritet pronalazak svih nestalih u Domovinskom ratu. Nažalost, još uvijek se 1821 osoba vodi kao nestala, i zbog toga svakodnevno radimo na traganju za njihovom sudbinom – rekao je ministar Medved.

Skip to content