Otkrivena spomen ploča poginulim pripadnicima 106. brigade Hrvatske vojske

Objavljeno: 04.12.2021

Članovi obitelji poginulih pripadnika osječke 106. brigade ZNG-a, Josipa Brnića i Milana Dakića danas su otkrili spomen ploču njima u čast na mjestu njihove pogibije 3. prosinca 1991. godine u Ulici kralja Petra Svačića 36. Oni su tog kobnog dana izvršavali borbeni zadatak zaprečavanja i miniranja prometnica.

Uz članove Udruge 106. brigade ZNG-a RH koji su odradili sve aktivnosti kako bi se postavio ovaj spomenik, bili su nazočni i predstavnici Grada Osijeka i Osječko-baranjske županije, zamjenik gradonačelnika Dragan Vulin i zamjenik župana Mato Lukić. Ovo je još jedan u nizu događaja povodom obilježavanja Dana obrane Grada Osijeka.

“Grad Osijek je podržao ovo postavljanje i sadnju dvije mladice crvenog javora da budu znak sjećanja i vječne zahvalnosti na njih i njihov hrabri čin. Uvijek u ovakvim prilikama ističem da su kako poginuli tako i svi preživjeli branitelji imali prilike otići na sigurno, no umjesto toga oni su izabrali žrtvovati se za druge i dati najviše što mogu, svoje živote. I im i oni mlađi koji nisu doživjeli rat, danas se moramo zapitati bismo li bili spremni podnijeti takvu žrtvu, ostati u Osijeku i boriti se. Tek tada možemo shvatiti koliko je njihov čin bio velik i koliko zaslužuju poštovanje i vječnu zahvalu”, rekao je Vulin.

106. brigada Hrvatske vojske osnovana je 28. lipnja 1991. godine u gradu Osijeku, a ove godine je ta 30-ta obljetnica obilježena otvaranjem Spomen sobe u prostorima Gradske četvrti Novi grad neposredno uz ovaj spomenik. Tijekom Domovinskog rata 197 pripadnika ove brigade je poginulo ili se smatraju nestalima. Kroz brigadu je prošlo 12.066 branitelja, a 850 ih je teže ili lakše ranjeno. 106. brigada odlikovana je Redom Nikole Šubića Zrinskog za iskazano junaštvo njezinih pripadnika u Domovinskom ratu.

Skip to content