Otkrivena bista Mije Kišpatića u Rondelu velikana

Objavljeno: 15.12.2018

Ovom svečanom činu prethodila je akademija u osječkom Rektoratu, gdje su se okupili brojni članovi Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti na čelu s akademikom Zvonkom Kusićem, predsjednikom HAZU, kao i drugi uvaženi gosti poput mons.dr. Đure Hranića, Đakovačko-osječkog nadbiskupa i metropolita te mons. Marina Srakića, Đakovačko-osječkog nadbiskupom i metropolita u miru, predstavnici osječkog sveučilišta i Hrvatskog katoličkog sveučilišta u Zagrebu te članovi Družbe „Braće Hrvatskog Zmaja“, Osječko- baranjske županije i Grada Osijeka i mnogi drugi.
Podsjetimo, upravo Družba „Braća Hrvatskoga Zmaja“ – Zmajski stol u Osijeku u suorganizaciji s Hrvatskom akademijom znanosti i umjetnosti, Sveučilištem Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, Gradom Osijekom, Osječko-baranjskom županijom i Ogrankom Matice hrvatske u Osijeku te mnogobrojnim donatorima izgradio je Rondel učenika Gimnazija u Osijeku i postavio spomen biste posvećene učenicima Gimnazija – biskupu Josipu Jurju Strossmayeru te nobelovcima Lavoslavu Leopoldu Ružički i Vladimiru Prelogu.
U ime Grada Osijeka svečanosti je nazočio predsjednik Gradskog vijeća dr.sc. Željko Požega, koji je tom prigodom poručio:
-Povlastica je biti građanin Osijeka iz kojeg su potekli utemeljitelj Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti te čak 43 počasna, redovita i dopisna člana ove najuglednije znanstveno-umjetničke institucije našega naroda.
Izražavam zahvalnost na podizanju spomen-biste skromnom, povučenom i šutljivom samotnjaku Miji Kišpatiću, poznatom hrvatskom mineralogu, istraživaču, sveučilišnom profesoru, članu Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti i prvom hrvatskom doktoru iz područja prirodnih znanosti, čovjeku koji je u različitim područjima bio ispred svoga vremena. Podizanje njegove biste na Rondelu, uz velikane Ružičku, Preloga i Strossmayera, ponajljepši je dar Gradu Osijeku na kraju 2018.!-
Bistu su otkrili učenici III. gimnazije Toni Ivanković, učenik 4. c razreda, izvrstan u svim područjima, posebno u prirodnim znanostima, sudionik na Državnom natjecanju učenika srednjih škola iz fizike i kemije šk.god. 2017/2018. i Karla Ambruš, učenica 3.e razreda, sudionica brojnih projekata, volonterka, Erazmus – Poljska, članica Europskog parlamenta mladih, a Gradu ju predao prof. emer. Antun Tucak.

Skip to content