Osnivanje Veteranskog centra u Osijeku i pomoć braniteljima-budućim poduzetnicima

Objavljeno: 05.01.2018

U međusobnom razgovoru predstavnika udruga proisteklih iz Domovinskog rata postignuta je suglasnost kako braniteljskoj populaciji nije potreban upravni odjel koji bi imao pročelnika, tajnicu i određeni broj djelatnika koji bi automatski povlačio velike izdatke poreznih obveznika za njihove plaće, već je zaključeno kako je daleko bolje da se sredstva koja bi bila utrošena za plaće tih djelatnika usmjere izravno u pomoć hrvatskim braniteljima i stradalnicima u ostvarivanju njihovih prava – pojasnio je predsjednik Odbora Darko Nađ.
Na prijedlog Odbora, Gradonačelnik je dodijelio tijekom 2017. godine 37 jednokratnih financijskih pomoći hrvatskim braniteljima i njihovim obiteljima, 8 jednokratnih potpora udrugama za njihove aktivnosti putem Javnog poziva te sufinancirao 13 projekata braniteljskih udruga putem Javnog natječaja.
Uz redovite aktivnosti Odbora tijekom protekle godine, u suradnji s Koordinacijom udruga branitelja i stradalnika i Udruge 106. brigade pokrenuta je inicijativa za preimenovanje Južne obilaznice u Aveniju 106. brigade; pokrenuta je inicijativa za proglašenje 5. prosinca Danom obrane grada Osijeka, a posebno treba istaknuti kako je prihvaćena inicijativa osnivanja Veteranskog centra u Osijeku na lokaciji bivšeg hotela Mursa, proizašlu suradnjom Časničkog zbora grada Osijeka i Ministarstva hrvatskih branitelja. Odlukom Vlade RH, na sjednici održanoj 1. prosinca 2017. u Osijeku, hotel Mursa pripao je Ministarstvu hrvatskih branitelja i počinju aktivnosti na osnivanju i uređenju Veteranskog centra, u sklopu kojeg i Muzeja Domovinskog rata. Centar će osigurati i prostorije za udruge i druge sadržaje koji će omogućiti braniteljima i stradalnicima rješavanje svih pitanja.

U 2018. planirano je 400.000 kuna (20% više u odnosu na realizaciju prošle godine) za različite oblike potpora braniteljima Domovinskog rata i njihove aktivnosti. Novost kojom Grad želi sasvim konkretno pomoći nezaposlenim braniteljima u samozapošljavanju je i poticanje poduzetništva branitelja za što je osiguranih početnih 50.000 kn . Ukoliko bude iskazan interes za ovakvom vrstom potpore, otvorena je mogućnost i povećanja financijskih sredstava za ovu namjenu. Na tom tragu djelatnik Gradske uprave Stjepan Viduka, savjetnik u Uredu Gradonačelnika, inače pravnik po struci, posvetit će se upravo braniteljskoj populaciji pružajući im svu raspoloživu pomoć i pravne savjete koji će im olakšati primjenu novih odredbi Zakona o hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata, kao i savjete pri realizaciji njihovih poduzetničkih ideja, s obzirom da je do sada radio na poslovima s područja gospodarstva.

Skip to content