Osječkim osnovnim školama uručeni Istraživačko-edukativni kompleti „Mali čuvari voda“

Objavljeno: 06.05.2022

Hrvatske vode u petak su osječkim osnovnim školama uručile istraživačko-edukativne komplete ,,Mali čuvari voda” s ciljem podizanja svijesti učenika o zaštiti, očuvanju i korištenju voda. Riječ je o kompletima koji sadrže Priručnik o vodi s pokusima za niže i više razrede osnovnih škola, kao i pokretni laboratorij za ispitivanje vode i tla.

Komplete su učenicima i ravnateljima 15 osječkih osnovnih škola uručili Dragan Vulin, zamjenik gradonačelnika Osijeka i Zoran Đuroković, generalni direktor Hrvatskih voda.

– Mislim da je projekt izuzetno važan. Voda je resurs 21. stoljeća i moramo se prema njoj tako i odnositi. Izuzetno je važno raditi s najmlađima, s osnovnoškolcima, kako bi znali kolika je važnost voda. Želim zahvaliti Hrvatskim vodama na čelu s direktorom Zoranom Đurokovićem koji čine mnogo za ulaganja u Osijek, kao i za partnerski odnos koji imaju Grad i Hrvatske vode – rekao je zamjenik Vulin i dodao:

– Iz niza ulaganja na području grada Osijeka, dobrim dijelom sredstava iz fondova Europske unije, a kojima mijenjamo vizuru grada, istaknuo bih našu obaloutvrdu i šetnicu između Gornjeg i Donjeg grada. Radovi su u poodmakloj fazi i sad se jasno može vidjeti. Isto tako imamo projekte koji nisu toliko vidljivi, poput uređaja za pročišćavanje otpadnih voda čija vrijednost značajno premašuje iznos od 200 milijuna kuna, i koji znači puno u zaštiti i očuvanju voda – dodao je Vulin, istaknuvši kako Osijek zahvaljujući ulaganjima u vodovodni sustav i filtraciju voda ima ispravnu i kvalitetnu vodu za piće.

Generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković poručio je kako nije sve u gradnji objekata i ocijenio da je najbitnije prenijeti svijest najmlađim generacijama o očuvanju voda, jednom od najvećih resursa kojima Hrvatska raspolaže.

– Iz tog razloga dodjeljuje se osnovnim školama istraživačko-edukativni komplet koji je vezan na mali pokretni laboratorij i priručnik za korištenje gdje se na zabavan način rade različite analize. Želja je uputiti ih na nužnost očuvanja voda – kazao je Đuroković i nastavio:

– Nalazimo se u gradu Osijeku, nedaleko Kopačkog rita uz rijeku Dravu gdje zajedno s Gradom Osijekom i Osječko-baranjskom županijom radimo na očuvanju naših vodnih resursa, a to trebaju nastaviti i buduće generacije. Ulažu se velika sredstava na području Osijeka. Voda u našem vodoopskrbnom sustavu iznimno je kvalitetna za konzumaciju. U tijeku je i gradnja pročišćivača voda u Nemetinu, čime zatvaramo ciklus osiguravanja sigurne zalihe vode za sljedeće generacije. Istovremeno u cijelosti ćemo očistiti sve otpadne vode, čime više nema prijetnje rijeci Dravi niti drugim vodama – rekao je Đuroković.

Uime ravnatelja svih osnovnih škola kojima su uručeni kompleti obratio se i ravnatelj OŠ Jagode Truhelke Franjo Vukelić i rekao kako škole imaju zavidan sadržaj o očuvanju voda u svojim programima i kurikulima.

– Ovaj projekt će dati kvalitetu više, a upućuje sadašnju i nadolazeće generacije da će biti potrebno brinuti se daleko više za vodu nego što smo činili ranije. Djeca su zainteresirana, a Hrvatske vode su u okviru projekta Mali čuvari voda kao pomoć poklonili nešto što će dati dodatnu zanimljivost učenicima za ovu temu – zaključio je Vukelić.

Pilot projekt ,,Mali čuvari voda” inače se provodi na području 11 gradova u kojima se EU sredstvima financiraju projekti izgradnje sustava vodoopskrbe i odvodnje, odnosno u 43 osnovne škole. Uz podršku Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja, projekt je sufinanciran sredstvima iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

Cilj je podići razinu svijesti učenika osnovnih škola o zaštiti, očuvanju i korištenju voda, uz primjenu zabavnog i edukativnog sadržaja koji će djecu potaknuti na terenska istraživanja i praćenje stanja voda u svome zavičaju, kao i stjecanja znanja i razumijevanja o raznim svojstvima vode, njezinoj ulozi u životnom ciklusu te čovjekovog utjecaja na vode, okoliš i prirodu, kao i očuvanja bioraznolikosti.

Skip to content