Osječki Mađari obilježili godišnjicu Mađarske revolucije i borbe za slobodu 1956.

Objavljeno: 23.10.2020

Revoluciju je poveo tadašnji premijer i reformist Imre Nagy, a na ulicama Budimpešte pridružili su mu se studenti i radnici, prosvjedujući protiv staljinizma i sovjetske vojske u njihovoj državi. Mahali su nacionalnim zastavama s kojih su bili izrezani socijalistički simboli. Na taj datum Mađari i danas podižu svoju zastavu s okruglom rupom u sredini, a jedna takva zavijorila je danas i na osječkom Trgu Ante Starčevića.
Svečanost je i ove godine organizirao Generalni konzulat Mađarske u Osijeku, a tom je prigodom konzulu Mađarske u Osijeku Béli Gárdosu, saborskom zastupniku i predsjedniku Demokratske Zajednice Mađara u Hrvatskoj Robertu Jankovicsu te svim predstavnicima mađarske manjine u našem gradu, predsjednik Gradskog vijećadr.sc. Željko Požega poručio:
– Danas smo s vama da bismo zajedno podigli zastavu koja je simbol Mađarske revolucije i da bismo odali počast i sjetili se svih poginulih heroja u toj revoluciji koja je trajala 18 dana. Kad se nađemo na ovakvim događajima obično se sjetimo naše bogate zajedničke povijesti i govorimo o čvrstom prijateljstvu između hrvatskog i mađarskog naroda. Grad Osijek i naša županija, bez obzira na političare koji se mijenjaju, imaju trajnu orijentaciju da žive i potiču suživot sa svim nacionalnim manjina, a dozvolit ćete mi, rekao bih posebno s mađarskom.
Svečanost je završena polaganjem vijenaca na Vilu Pauline Herman, utočištem izbjeglih Mađara 1956., gdje se odavanju počasti, u ime Grada Osijeka, pridružio drugi potpredsjednik Gradskoga vijeća Karlo Šatvar.

Skip to content