Osječki KBC dobio najsuvremeniji PET/CT uređaj vrijedan 2,8 milijuna eura

Objavljeno: 18.03.2024

Klinički bolnički centar Osijek dobio je novi PET/CT uređaj za Klinički zavod za nuklearnu medicinu i zaštitu od zračenja, vrijednosti 2,8 milijuna eura. Uređaj predstavlja jednu od najsuvremenijih dijagnostičkih metoda, koja omogućuje preciznu i točnu dijagnostiku, čak i najmanjih tumora veličine dva do tri milimetara. KBC Osijek je druga javna zdravstvena ustanova u Hrvatskoj koja nudi ovu uslugu pacijentima.

Tim su povodom osječki KBC u ponedjeljak posjetili gradonačelnik Osijeka Ivan Radić, potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske i ministar obrane Ivan Anušić, ministar zdravstva Vili Beroš i obnašatelj dužnosti župana Osječko-baranjske županije Mato Lukić.

Predstojnik Kliničkog zavoda za nuklearnu medicinu i zaštitu od zračenja Ivica Mihaljević objasnio je kako riječ o modernom uređaju koji ima mogućnost vrlo brzog snimanja skeniranja cijelog tijela u vremenskom razdoblju od 8 do 13 minuta.

– Imamo sve preduvjete za dobru primjenu ovog uređaja na dobrobit naših pacijenata. Za rano otkrivanje karcinoma, rano otkrivanje metastaza, procjene proširenosti tumora, planiranja operacija i uštede u zdravstvenom sustavu, jer se za onkološke bolesnike izbjegava čitav niz nepotrebnih pretraga. Uređaj je važan zbog toga što je incidencija karcinoma gotovo svih u porastu, a s ovim uređajem možemo otkriti karcinom veličine dva do tri milimetra, ili upalu, bolest u samom začetku, kao i bolesti drugih organskih sustava. Ponosni smo što KBC Osijek ima ovakav uređaj i što ga može koristiti na dobrobit naših pacijenata – kazao je Mihaljević.

Gradonačelnik Radić rekao je kako KBC Osijek s ovim uređajem staje uz bok zagrebačkom.

– Zahvaljujem Vladi Republike Hrvatske i ministarstvu zdravstva što su prepoznali potrebu Osijeka za ovim uređajem, ali i na Objedinjenom hitnom bolničkom prijmu vrijednom 22,5 milijuna eura. Otvorili smo ga na Dan grada Osijeka i njime je podignuta razina zdravstvene zaštite u gradu i županiji. Posebno veseli najava izgradnje novog kliničkog bolničkog centra, koja ide planiranom dinamikom i za koju je Grad Osijek u rujnu darovao svoj dio zemljišta. I Grad i Županija svake godine sudjeluju u opremanju osječkog KBC-a iz svog proračuna. Tako smo radili do sada, tako ćemo raditi i ubuduće – poručio je osječki gradonačelnik Radić.

Potpredsjednik Vlade RH i ministar obrane Anušić ocijenio je da je ovo velik dan za osječki KBC.

– Prvenstveno zbog ovog uređaja koji će spašavati živote, na vrijeme dijagnosticirati tumore, karcinome i rješavati ih. Bitan je i Objedinjeni hitni bolnički prijam, a treća, najbitnija stvar za približno milijun ljudi koji žive na istoku Hrvatske i gravitiraju oko KBC-a Osijek, je novi klinički bolnički centar. U visokoj je fazi rješavanja imovinsko pravnih odnosa, spremni smo ove godine ishoditi građevinsku dozvolu, čak i raspisati natječaj za izvođača radova. Najveći je to projekt u povijesti istoka Hrvatske, procijenjene vrijednosti 715 milijuna eura. To smo u ovih nekoliko godina dogovorili s ministrom Berošem, bez kojega ne bismo mogli ići u ovaj posao, kao ni bez Vlade RH koja će osigurati kreditnu liniju – rekao je potpredsjednik Vlade i ministar Anušić.

Ministar zdravstva Beroš rekao je kako je uređaj od elementarne važnosti za onkološke pacijente i velika pomoć hrvatskom zdravstvenom sustavu.

– Svojom najnovijom tehnologijom omogućuje detekciju izrazito malih lezija od svega nekoliko milimetara, ranu detekciju promjena, isto tako i odluku za koju vrstu daljnje terapije se treba odlučiti, koja je metoda optimalna. Omogućava i praćenje bolesnika te ranu detekciju ukoliko bolesnik ne reagira na neku terapiju, što je od osnovne važnosti – istaknuo je ministar Beroš.
Podsjetio je na nabavu 21 uređaja za zračenje linearnih akceleratora, od čega tri uređaja dolaze u Osijek.

– I dalje jačamo zdravstvenu infrastrukturu kako bismo mogli odgovoriti svim zdravstvenim izazovima, a poglavito izazovima onkoloških bolesti. Još u 18. stoljeću građani Osijeka prepoznali su potrebu i tada formirali jednu bolnicu, koja je u tom trenutku bila najveća na jugoistoku Europe. Ova Vlada ima viziju i namjeru sagraditi novi KBC Osijek vrijedan preko 715 milijuna eura i već smo pokrenuli aktivnosti na tom tragu – dodao je ministar Beroš.

Zadovoljstvo novim uređajem izrazio je i obnašatelj dužnosti župana OBŽ Mato Lukić, rekavši kako županijska uprava osluškuje potrebe KBC-a Osijek.

– Pomažemo u skladu s mogućnostima Županije. U zadnjih pet godina izdvojili smo oko 750.000 eura za opremanje gotovih svih odjela u Kliničkom bolničkom centru. Tako ćemo i nastaviti – naglasio je.

Ravnatelj KBC-a Osijek Željko Zubčić zahvalio je ministarstvu zdravstva na dodatnim sredstvima za nabavu PET/CT uređaja i poručio kako to nije posljednja investicija na Kliničkom zavodu za nuklearnu medicinu i zaštitu zračenja.

– Ove godine nabavljamo i drugi po redu SPECT/CT uređaj i tako zaokružujemo jedan dio dijagnostičkih uređaja koje na raspolaganju ima naš Zavod, što ga uvrštava u najbolje kliničke zavode u Hrvatskoj.

Skip to content