Osječki i pečuški zoološki vrtovi postaju mjesta učenja o kružnom gospodarstvu

Objavljeno: 07.07.2021

Osječki Unikom započeo je novi projekt koji će pretvoriti Zoološki vrt Osijek u veliku učionicu na otvorenome. Riječ je o projektu mađarsko-hrvatske prekogranične suradnje “2RegionsZOOSustain”, čiji je najvažniji cilj poboljšati kružno gospodarstvo i održivost koja postaje sve aktualnija, osobito u svjetlu klimatskih promjena.

– Tijekom dvadeset mjeseci provedbe projekta želi se podignuti razina znanja i kompetencija o konceptu kružnog gospodarstva ne samo u općoj populaciji nego prije svega među učiteljima i nastavnicima kao prenositeljima znanja i ideja na mlađe generacije. Pritom će se koristiti prostori zooloških vrtova kao učionice na otvorenom” – rekao je direktor Unikoma Davor Vić, istaknuvši kako kružno gospodarstvo ima potencijal stvaranja novih poslovnih mogućnosti i novih poslovnih modela.

Na početnoj konferenciji projekta sudjelovali su i Tamas Varga iz pečuškog ZOO-a te Irella Bogut s Fakulteta za odgojne i obrazovne znanosti, a sudionike je uime Grada Osijeka pozdravio osječki dogradonačelnik Dragan Vulin.

Vulin je kao najveću vrijednost projekta istaknuo poticanje najmlađih generacija na razmišljanje o održivosti. – Održivost i zelena energija nemaju alternativu, stoga moramo odgajati najmlađe generacije da je to nešto s čime one odrastaju. Grad Osijek daje punu podršku ovome projektu i želimo uspješnu provedbu projekta – poručio je Vulin.

Vrijednost projekta čiji su nositelji zoološki vrtovi u Osijeku i Pečuhu je gotovo 300 000 eura, a uključuje i nabavu drobilice za usitnjavanje drvene komponente glomaznog otpada, izradu studije potencijala korištenja obnovljivih izvora energije u osječkom zoološkom vrtu te instaliranje solarnih panela na terariju i akvariju ZOO-a u Pečuhu.

Skip to content