Osječki gradonačelnik Radić uoči blagdana Svih svetih odao počast hrvatskim braniteljima i civilima

Objavljeno: 31.10.2022

Na osječkom Trgu slobode kod spomenika hrvatskim braniteljima, u povodu blagdana Svih svetih , odana je počast  poginulim  hrvatskim braniteljima i civilima. Vijence su položila izaslanstva Koordinacije braniteljskih i stradalničkih udruga, Sabora, Vlade RH, Osječko-baranjske županije, te Grada Osijeka. 

„Danas smo ovdje jer se sjećamo s pijetetom poginulih osječkih branitelja i civila u Domovinskom ratu. Ne smijemo zaboraviti nikoga od njih. 1327 branitelja i 403 civila položili  su živote braneći svoj Osijek i svoju Hrvatsku. Zahvaljujući njima Osijek je bio i ostao nepokoreni grad . Osječki branitelji dali su nemjerljiv doprinos u obrani i stvaranju samostalne i slobodne Hrvatske. Njihova žrtva, ali i  hrabrost i zajedništvo koje su pokazali 91.-ve godine, ne smije biti zaboravljena.“- istaknuo je osječki gradonačelnik Ivan Radić. 

„Današnji i sutrašnji dan prilika je da se sjetimo svih naših preminulih, svih onih koji su bili dio naših života, a danas više nisu. Mi koji smo iza njih ostali, naša je zadaća, obaveza i dužnost, kršćanska, moralna i ljudska, sjetiti se tih ljudi, otići im na grob i zapaliti im svijeću, pomoliti se za njih. Danas se posebno sjećamo hrvatskih branitelja koji su dali svoje živote za samostalnu Republiku Hrvatsku.“- rekao je osječko-baranjski župan Ivan Anušić kod spomenika braniteljima na Trgu slobode. 

Izaslanstva su se potom zaputila na osječko Centralno groblje gdje su također položili vijence i zapalili svijeće za poginule branitelje i civile. 

Na Centralnom groblju gradonačelnik Radić podsjetio da gradska tvrtka UKOP upravlja s 20 osječkih groblja, uključujući i groblja u prigradskim naseljima. Upravi i djelatnicima zahvalio je što su sva groblja očišćena i uređena za blagdan Svih svetih. 

„Sve gradske službe na raspolaganju su građanima kako bi blagdan Svih svetih protekao u miru i dostojanstveno. UKOP je uveo pojačana dežurstva, kao i besplatni telefon za sve intervencije, primjedbe i pritužbe koje će se u najkraćem roku otkloniti. Sugrađanima starije životne dobi i onima kojima je otežano kretanje na Centralnom groblju osiguran je prijevoz električnim vozilom kojim će se moći prevesti do grobova njihovih najmilijih. Kako bi se smanjile prometne gužve oko groblja , a svim sugrađanima omogućio brži i jednostavniji pristup grobljima osigurali smo i besplatan javni prijevoz. Uz to GPP je uveo i izvanredne autobusne linije prema grobljima.“- zaključio je gradonačelnik Ivan Radić. 

Skip to content