Osječke umirovljenice s gradonačelnikom proslavile Međunarodni dan žena

Objavljeno: 09.03.2024

Matica umirovljenika grada Osijeka i ove godine prigodnim programom i druženjem svečano obilježava Međunarodni dan žena. Na poziv predsjednice udruge Marije Sužnjević proslavi u dvorani Bells pridružili su se i osječki gradonačelnik Ivan Radić te zamjenik gradonačelnika Dragan Vulin.

– Danas slavimo ekonomska, društvena i politička postignuća žena te naglašavamo važnost ravnopravnosti spolova. Grad Osijek među zaposlenima ima oko 65 posto žena, te gotovo 50 posto pročelnica, odnosno žena koje se nalaze na rukovodećim pozicijama u gradskoj upravi – istaknuo je gradonačelnik Radić.

Dodao je kako Grad Osijek veliku pažnju posvećuje osobama treće životne dobi te u 2024. za njih izdvaja znatno veća sredstva nego 2021., a čak 600.000 eura više nego prošle godine.

– Povećali smo i iznos i novčani cenzus za uskrsnice, one iznose od 35 do 70 eura, čime smo obuhvatili gotovo 10 000 naših umirovljenika. Podržavamo rad osječkih umirovljeničkih udruga, financiramo umirovljeničke dnevne boravke, te zajedno s Osječko-baranjskom županijom krećemo u izgradnju doma za umirovljenike, za što smo u gradskom proračunu osigurali pet milijuna eura. Također, otkupili smo odmaralište u Omišlju, gdje će tijekom ljetnih praznika ići naši osnovnoškolci, a tijekom preostalih mjeseci umirovljenici. Ove godine, osim većih uskrsnica, prvi puta uveli smo financiranje toplog obroka za umirovljenike s najnižim primanjima, a planiramo podići i božićnice. Nastavit ćemo i dalje voditi brigu o socijalnoj uključivosti naših umirovljenika i, naravno, nastaviti promicati ravnopravnost spolova – kazao je gradonačelnik.

Matica umirovljenika grada Osijeka ima 1000 članova u gradu Osijeku, od toga je njih 176 danas sudjelovalo u ovoj svečanosti.

Predsjednica udruge Marija Sužnjević poručila je kako umirovljenicima treba života, razonode i lijepog razgovora, a da su žene jake i motivacija za sve životne izazove. Među brojnim aktivnostima udruge posebno je istaknula predavanja za osobe treće životne dobi na temu sprječavanja prijevara na njihovu štetu, a jedna od aktivnosti svakako je i borba za ravnopravnost žena u društvu.

Kao i na svakom druženju osječkih umirovljenika i ovom je prigodom bilo iznimno veselo uz glazbu i ples, a sve je sudionice ružama darivao gradonačelnik Ivan Radić.

Skip to content