Osječke dječje vrtiće upisat će 170 djece više nego lani. Gradonačelnik Radić: Izgrađujemo i dograđujemo pet vrtića, nećemo stati dok svako dijete u Osijeku ne bude upisano u vrtić

Objavljeno: 08.05.2023

Osječke dječje vrtiće u nadolazećoj pedagoškoj godini upisat će 3214 djece koja će biti raspoređena u 153 odgojne skupine, izvijestio je u ponedjeljak na konferenciji za novinare gradonačelnik Osijeka Ivan Radić.

Konferencija je održana u Mirnoj ulici u Tenji, na prostoru budućeg novog vrtića čija se izgradnja procjenjuje na 1,7 milijuna eura, a riječ je o jednom od pet vrtića za koje je Grad osigurao sredstva iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti. Novi vrtić osigurat će mjesta za više od 100 djece.

– Grad Osijek je na NPOO prijavio izgradnju triju i dogradnju dvaju novih vrtića. Svih pet prijava nam je prošlo, a procijenjena vrijednost je 6,2 milijuna eura, od čega je 4,2 milijuna iz NPOO-a, a dva milijuna eura su sredstva Grada – rekao je gradonačelnik Radić.

Podsjetio je kako je Grad prošle godine prenamjenom domarskih stanova upisao 250 djece više nego godinu ranije te zaposlio 48 odgojiteljica na neodređeno vrijeme, pa je svaka skupina dobila po dvije odgojiteljice.

– Ove godine planiramo upisati 170 djece više, jer smo također prenamijenili određene prostore i opremili ih didaktičkom opremom. Time smo listu čekanja smanjili s 350 djece na 180, no dokle god ima ijedno dijete ”ispod crte” ne možemo biti zadovoljni – poručio je gradonačelnik i dodao kako će s novom preraspodjelom prostora zaposliti još 14 odgojiteljica na neodređeno.

– Kada ovi vrtići budu gotovi, vjerujem da ćemo riješiti problem djece ”ispod crte”. Taj problem nije od jučer, već traje godinama. U proteklih 30 godina u Osijeku su se izgradila samo dva vrtića, u Višnjevcu i Sarvašu, a ako gledamo koliko smo djece više upisali u odnosu na prethodne godine, doći ćemo do izračuna da je to 15-ak grupa te da smo u ove dvije godine takoreći izgradili dva vrtića koliko je izgrađeno u ovih 30 godina – kazao je gradonačelnik Radić.

Istaknuo je i da je grad vlasnik objekta u Školskoj ulici gdje se nalazi privatna škola kojoj je istekao ugovor te da je od škole zatraženo da iseli iz objekta.

– U centru grada nemamo prostora za vrtić i ovo je idealna lokacija, gdje bi nam stale tri grupe. Nažalost, škola nije dobrovoljno iselila i pokrenuli smo spor, a Trgovački sud donio je presudu u našu korist. Oni su se žalili i to je sada na Visokom trgovačkom sudu u Zagrebu na odlučivanju. Ukoliko presuda bude ista kao u Osijeku, mi ćemo tamo krenuti s prenamjenom prostora. Nećemo biti zadovoljni dok svako dijete u Osijeku ne bude upisano u vrtić – dodao je gradonačelnik Radić.

Ana Mihaljević, ravnateljica osječkih dječjih vrtića, izvijestila je kako su krenuli inicijalni razgovori s djecom koja u rujnu trebaju biti primljena u vrtiće.

– Apeliram na roditelje da se odazovu i pridržavaju termina koje su dobili jer neodazivanje na termin podrazumijeva odustajanje od upisa. Nakon inicijalnih razgovora slijedi službena objava rezultata upisa, zatim plaćanje akontacije i potpisivanje ugovora. Potom će roditelji biti pozvani u podcentre na informativni roditeljski sastanak – rekla je Mihaljević.

Napomenula je i kako će se upisati veći broj jasličke nego vrtićke djece te da je za sljedeću pedagošku godinu oformljena posebna skupina za djecu s teškoćama u razvoju, čiji je broj je iz godine u godinu u porastu.

Zadovoljstvo izgradnjom novoga vrtića izrazio je Josip Mihaljević, gradski vijećnik s područja Mjesnog odbora Tenja, koji je istakao kako je Tenja najveći mjesni odbor na području Osijeka.

– Ovdje je vjerojatno i najveća potreba za upisom djece u vrtić. U Tenje se doseljava jako velik broj mladih obitelji, naselje postaje sve ljepše za život. Blizu smo grada i zahvaljujući Gradu Osijeku i gradonačelniku infrastrukturno se razvijamo. Ovaj je vrtić najveći infrastrukturni projekt u Tenji nakon izgradnje Hrvatskog doma i sportske dvorane – zaključio je Mihaljević.

Uz vrtić u Tenji novi vrtići izgradit će se i na Vijencu lipa te na Uskim njivama, dok će se vrtići Latica i Sjenčica dograditi.

Skip to content