Osječka Tvrđa kroz Kaleidoskop

Objavljeno: 05.10.2019

Tisuće fotografija svjetla zasigurno je poslano iz osječke Tvrđe koja je središte događanja organiziranih u okviru Dana hrvatskog turizma. Popratna manifestacija HeadOnEast ponudila je posjetiteljima brojne zanimljive programe, među kojima je i Festival svjetla – Kaleidoskop. Riječ je o spoju svjetlosne umjetnosti s daškom prošlih vremena koji je baroknu Tvrđu obojao potpuno neuobičajenim bojama. Festival svjetla obišla je i zamjenica gradonačelnika Žana Gamoš.
-Mislim da je ovo jedinstveni događaj povezivanja baroknog vremena i moderne umjetnosti. U našoj baroknoj Tvrđi – nova Tvrđa. Riječ je prvom projektu našeg Kulturnog centra Osijek čiji je službeni naziv Kaleidoskop, a uz Dane hrvatskog turizma kao prigodu u kojoj je Osijek u središtu Hrvatske, možemo se pohvaliti ovim odličnim projektom. – rekla je zamjenica gradonačelnika dodajući kako će od iduće godine Kaleidoskop na ovako jedinstven način oživljavati i druge dijelove grada.

Ravnatelj Kulturnog centra Osijek Ivan Kristijan Majić pojasnio je kako je Festival svjetla prvotno planiran za 2020. kao događaj koji će u jesensko doba novim kulturnim izričajem u Osijek privući posjetitelje.
-Zanimljiv je jer privlači nove mlade ljude ka umjetnosti, kako bi ju pratili i kako bi se s njom bavili. Zbog toga je to odličan projekt koji može usmjeriti pozornost prema kulturi koja ima razne forme, a zanimljiva je i kao način obogaćivanja života jednog cijelog grada. Dani hrvatskog turizma bili su dobra prilika pa je u okvirima manifestacije HeadOnEast, dodatnih programskih sadržaja Dana hrvatskog turizma u Osijeku, uz odobrenje svih organizatora, Kulturni centar Osijek napravio nulto izdanje ovog festivala. – kazao je Ivan Kristijan Majić.

Festival svjetla, osvijetlio je pet lokacija u Tvrđi, a koncept vizualizacija za osječki Kaleidoskop osmislili su umjetnici iz Mađarske.
-Dolazili su u Osijek i mapirali zgrade te potom posebnim tehnikama izrade dijapozitivnih vizualizacija oslikali svaku od njih. Na Trgu svetog Trojstva, poseban je pečat i uz inspiraciju iz Tvrđe, a u vizualizacijama su koristili fotografije reljefa Marka Ambruša koja je postavljena kod Vodenih vrata. Trg svetog Trojstva konceptualno je mjesto gdje smo napravili zajedničku sliku svih zgrada i svaka je dobila svoju posebnu priču. – naglasio je ravnatelj Kulturnog centra Osijek.

Svoje posebno ruho dobilo je i pročelje crkve svetog Mihovila čije svjetlo prate i djela klasične glazbe po izboru učenika Glazbene škole Franje Kuhača u Osijeku. Osim toga, u Kaleidoskopu je i ulaz na Trg Vatroslava Lisinskog.
-Novouređeni trg odlučili smo na poseban način uvesti u život grada tako da nas prema njemu vodi svjetlosna instalacija duge, kroz koju se može ući iz Franjevačke ulice. Na neobičan način, tako iz jednog svijeta, prolaskom kroz dugu, ulazimo u drugi i po prvi puta građani mogu vidjeti lijepo uređen Trg. – istaknuo je Majić.

Festival svjetla osvijetlio je još dvije lokacije u istočnom dijelu Tvrđe. Jedna od njih je Kazamat, a druga Vodena vrata.
-Gosti umjetnici iz Mađarske vidjeli su inspiraciju kod otkopa na obnovljenom starom ulazu u osječku Tvrđu. Osvjetljena su cijela Vodena vrata i to na način da je napravljena vizualna spona koja povezuje unutrašnju i vanjsku stranu Tvrđe, a u kanale u kojima sada nema vode, ali je nekada bilo, postavljeni su veliki svjetleći ljiljani čime je to posebno mjesto koje posjetitelji ne smiju zaobići kada dođu na Festival svjetla. – pojasnio je Ivan Kristijan Majić dodajući da je realna slika osječke Tvrđe, stavljena u irealni svijet te je tako obogatila, osvježila i obojala grad.

Pod reflektorima Dana hrvatskog turizma i uz svjetla Kaleidoskopa, osječka Tvrđa ponudila je i Osječanima i gostima grada skriveno lice – raskoš koju čuva, bogato naslijeđe i jedinstvenu budućnost, spojene u istoj fotografiji. Lice Tvrđe koje nikoga nije ostavilo ravnodušnim.
-Ovo uistinu kao da je druga Tvrđa. Drago mi je što će svi gosti kojih je u Osijeku puno tijekom ova tri dana, u svoje gradove ponijeti dojmove modernog Osijeka, urbanog grada. Ne mogu odlučiti koji mi je dio ovakve Tvrđe draži, ali nestrpljivo čekam idući Kaleidoskop kako bi vidjeli i druge dijelove našeg grada koji se bude ili večer dočekuju u novom ruhu. – zaključila je zamjenica gradonačelnika.

Skip to content