Osječka Promenada – najljepša europska šetnica uz rijeku

Objavljeno: 01.03.2019

Osijek je danas u nazočnosti predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović – zaokružio viziju nastalu prije 233 godine carskom Odlukom Josipa II. o ujedinjenju Tvrđe, Gornjega i Donjega grada u jedinstvenu gradsku cjelinu. Djelo započeto 2. prosinca 1786. u mandatu prvog osječkoga gradonačelnika Franje Blažića, nastavljeno je pripojenjem Novoga grada i Retfale, povezivanjem istočnog sa zapadnim dijelom Osijeka južnom zaobilaznicom, razgranatom mrežom biciklističkih staza i današnjim povezivanjem Grada na Dravi šetnicom uz rijeku.

-Zahvalan sam našoj Predsjednici što skupa s nama svjedoči ovom važnom događaju. Osijek je čekao 233 godine, da bi dočekao Vladu premijera Andreja Plenkovića koja ovom šetnicom napokon spaja Gornji i Donji grad. Drava nije za nas voda, Drava je urbani stil života građana Osijeka. – istakao je u prigodnom obraćanju gradonačelnik Ivan Vrkić.

Projekt uređenja Promenade puno je više od proširenja i dotjerivanja najljepše europske šetnice uz riječni tok. Ovim projektom se Drava unutar longitudinalnog Osijeka, afirmira kao temeljni kompozicijski i integracijski element na tragu one vizije koju više od dva stoljeća provode gradski oci najvećeg grada na hrvatskome istoku. Konačno započinjanje radova na najzahtjevnijoj dionici kod Stare luke Tranzit, omogućit će spajanje uređene obale između Gornjeg i Donjeg grada s neprekidnim koridorom šetnice i biciklističke staze u dužini od 6 kilometara, što i u europskim okvirima predstavlja iznimnu infrastrukturnu vrijednost samosvjesnog urbaniteta.

-Sretna sam, zadovoljna i počašćena, što danas mogu sudjelovati na otvorenju radova ovog iznimno važnog projekta za Osijek, Hrvatsku i ovaj dio Europe. Zahvalna sam gradonačelniku Osijeka na riječima kojima je istaknuo važnost sinergijskog djelovanja i zajedništva. Nikada ne smijemo razmišljati tko je na vlasti u kojem dijelu Hrvatske, već svi zajedno, neovisno o političkom ili drugom opredjeljenju, moramo raditi na ostvarenju razvojnih programa. Hrvatska je jaka koliko su jaki Osijek, Rijeka i svi drugi njeni dijelovi. – istaknula je između ostaloga predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović službeno otvarajući početak radova.

Sve poddionice projekta uređenja desne obale Drave na području Osijeka sadrže pješačku stazu, razdjelni zeleni pojas s drvoredom i klupama, biciklističku stazu, zaštitni zeleni pojas i zaštitni protupoplavni armiranobetonski zid koji nadvisuje Promenadu za 80 centimetara, što u potpunosti omogućava obranu Osijeka od poplava za visokih vodostaja Drave. Podsjetimo, Osijek je započeo izgradnju obaloutvrde s Promenadom 1967. – dvije godine nakon katastrofalne poplave. Radovi na uređenju obale primarno se provode zbog zaštite od štetnog djelovanja voda, stabilizacije obale i obalnoga pojasa te učinkovite obrane od poplava.

Osijek realizacijom ovoga projekta postaje mjesto visoke sigurnosti i komfora, kvalitetnog obrazovanja i raznolikih društvenih sadržaja. Grad na Dravi je nesumnjivo postao ono što kazuje grčka riječ mētrópolis (majka i grad), zbog kolopleta komplementarnih projekata, što tvore cjelinu tkiva kulturnog, socijaliziranog i organiziranog života majke-grada.

Skip to content