Osječani zazelenili svoj grad stotinom novih stabala

Objavljeno: 08.11.2019

Izuzetan interes i velik odaziv građana, od najmlađih do onih u zlatnim godinama, obilježili su prvi dan kolektivne sadnje stabala u Osijeku. Vrijednim timovima volontera pridružili su se učenici i učitelji srednjih i osnovnih škola pa su zajedno sa stručnim službama Grada Osijeka, Unikoma, Hrvatskih šuma i Poljoprivredne i veterinarske škole – posadili razne vrste stabala te se upoznali s njihovim značajem u očuvanju okoliša, naročito u urbanim sredinama.

Lokacije na kojima su se stabla sadila obišao je i zamjenik gradonačelnika Boris Piližota te uz cestu Drinske ulice, u društvu učenika Poljoprivredne i veterinarske škole, nadopunio drvored graba koje će, kako kaže, svojim gustim, ovalnim krošnjama itekako uljepšati uličnu vizuru.

– Danas je odrađen sjajan posao za naš grad, čije ulice upravo postaju dom mladih japanskih trešanja, lipa, magnolija, hrastova, bagrema, javora i mnogih drugih stabala. Zeleni katastar Osijeka trenutačno broji oko 24 tisuće stabala, a do kraja ove godine tome fondu pridružit će se još oko 1300-1500 stabala. To znači da i ove godine sadimo više nego što je moralo biti uklonjeno, i to čak tri puta više, što nam je u ovo vrijeme klimatskih promjena izuzetno važno – istaknuo je osječki dogradonačelnik.

Podsjetimo, Grad Osijek uključio se u Dane kolektivne sadnje stabala donacijom i organiziranom sadnjom 473 stabla na 22 lokacije diljem Osijeka, od kojih je 269 osigurano građanima Osijeka. Danas je u Ulici Bele Bertoka, Drinskoj ulici i Ulici kralja Petra Svačića posađeno preko 100 stabala, a akcija se nastavlja i sutra, od 8:00 do 12:00 sati u Parku Uske njive, Ulici kralja Petra Svačića, Osječkoj ulici u Tenji te Ulici Zeleno polje. Ostatak stabala samostalno će posaditi gradske stručne službe, a cjeloviti popis stabala i lokacija dostupan je ovdje.

Zadovoljan dinamikom današnje akcije ozelenjivanja gradskih površina, Piližota je podsjetio kako Osijek jedini u Hrvatskoj ima više parkova nego trgova i kako se jedini u Europi može podičiti biserom secesijske parkovne arhitekture, Sakuntalinim parkom.

– Osijek oduvijek diše punim, zelenim plućima njegovih parkova, drvoreda i perivoja. Zahvaljujem svima koji su danas ostavili svoj trag u ovoj hvalevrijednoj akciji za naše urbano zelenilo i doprinijeli njegovome budućem razvoju – zaključio je Piližota.

Skip to content