Osječani tradicionalno na Veliki petak okupljeni uz fiš paprikaš

Objavljeno: 18.04.2025

I ove godine na Veliki petak Grad Osijek nastavio je svoju poznatu tradiciju okupljanja sugrađana i gostiju uz blagdanski fiš paprikaš.

Na Trgu Svetog Trojstva u Tvrđi, Majstori kotlića Slavonije i Baranje skuhali su 2200 porcija ovog slavonskog specijaliteta, a podjeli besplatnih porcija pridružili su se gradonačelnik Osijeka Ivan Radić, saborska zastupnica Nataša Tramišak i zamjenik župana Osječko-baranjske županije Josip Miletić.

Gradonačelnik Radić istaknuo je kako je ova manifestacija neizostavan dio uskrsnih blagdana te uvertira u bogat uskrsni program u Osijeku.

– Osim današnje podjele fiša, sutra nas na Trgu Ante Starčevića očekuje Uskrsni sajam. Uskrsni tramvaj već vozi gradskim ulicama, a djeca su već krenula s pravljenjem uskrsnog gnijezda u Zoološkom vrtu, gdje ih u ponedjeljak očekuju razna iznenađenja – najavio je gradonačelnik Radić.

– Osijek i ovoga proljeća bilježi rekordne turističke brojke. U prva tri mjeseca ove godine ostvarili smo 14 posto više noćenja nego lani, a 2024. je bila rekordna godina. Prema podatcima iz sustava e-Visitor, imali smo između 150 i 160 tisuća noćenja, što je čak 55 posto više nego 2021. godine. Nastavit ćemo širiti naše manifestacije i nadati se još većem broju turista – dodao je gradonačelnik.

– S obzirom na to da je Uskrs najveći kršćanski blagdan, želim svima da ga provedu u miru i zajedništvu sa svojim obiteljima i bližnjima. Svima želim sretan i blagoslovljen Uskrs – poručio je gradonačelnik Radić.

Saborska zastupnica Nataša Tramišak naglasila je važnost zajedništva i podrške u ovim danima.

– Na Veliki petak smo došli dati podršku našem gradonačelniku na svemu što radi u ovim uskrsnim pripremama, kao i ovom bogatom uskrsnom tjednu koji grad Osijek priprema za svoje sugrađane. Lijepo je u ove dane biti blizu svojih sugrađana, podružiti se, podijeliti ovaj obrok na veliki post. Svima želim da uskrsne blagdane provedu u miru, u ozračju svoje obitelji i zajedništvu, te im od srca želim sretan i blagoslovljen Uskrs – kazala je Tramišak.

Za pripremu fiša zaslužni su članovi Udruge majstora kotlića Slavonije i Baranje, koji su i ove godine pokazali svoju vještinu i predanost. Predsjednik udruge Davor Tomić opisao je kako izgleda priprema ovog velikog događaja.

– Kao i svake godine, priprema počinje tri, četiri dana ranije – 500 kg ribe, drva, paprika, luk. Sve to traje tri dana prije događaja, a kad dođemo ovdje već je puno lakše. Krenemo rano ujutro i posložimo, mislim da će svi biti zadovoljni. Lijep je dan, pa mora biti i dobar fiš. Svaki fiš je malo drukčiji – netko voli ljući, netko slaniji, netko blaži, ali svi su odlični – rekao je Tomić.

Iz gradskog proračuna za ovu je prigodu izdvojeno 6500 eura.

 

Sadržaj (tekst, fotografije, video) objavljen na službenim kanalima Grada Osijeka može se slobodno koristiti uz obvezno navođenje autora.

Skip to content