Osijeku za rođendan 500 milijuna kuna

Objavljeno: 04.12.2017

Ovo je zasigurno do sada najljepši poklon Osijeku za rođendan koji će omogućiti novi zamah u gradu na Dravi i ostvarivanje planiranih razvojnih projekata. Na sjednici Vlade održane u Osijeku uoči Dana grada 1. prosinca potpisani su ugovori o uređenju desne obale Rijeke Drave, o dodjeli bespovratnih sredstava za projekt obnove i upravljanja kulturnim dobrima Osječke Tvrđe, o dodjeli bespovratnih sredstava za nabavu 12 novih autobusa za Osječki javni prijevoz te o dodjeli bespovratnih sredstava za modernizaciju tramvajske infrastrukture na području Grada Osijeka. Vlada RH je na toj istoj sjednici donijela zaključke vezano uz izgradnju Centra za gospodarenje otpadom Orlovnjak, rješavanje problematike dezinsekcije komaraca u parku prirode “Kopački rit”, o završetku izgradnje Sveučilišnog campusa, o projekta izgradnje IT parka u Osijeka, donesena je i uredba o osnivanju Arheološkog muzeja, a Gradu je dodijeljeno i 10-ak stanova u državnom vlasništvu za potrebe zbrinjavanja građana slabijeg imovinskog stanja – u ukupno 21 točki riješena su još mnoga pitanja vezana uz Grad i Županiju.
Osijek je svoj rođendan proslavio i Svečanom sjednicom Gradskog vijeća u Hrvatskom narodnom kazalištu, na kojoj su gosti, uz premijera Andreja Plenkovića, bila i većina ministara u Vladi RH, župan OBŽ Ivan Anušić u svojstvu izaslanika predsjednika Hrvatskog sabora, saborski zastupnici IV. izborne jedinice, konzuli, rektor osječkog Sveučilišta prof.dr.sc. Drago Guberac, nadbiskup i metropolit đakovačko –osječki mons. dr. Đuro Hranić, izaslanstva Gradova prijatelja, predstavnici pravosudnih institucija, gospodarstvenici i mnogi drugi uzvanici.
“Osječki ljetopis 2017. godine masnim će slovima zabilježiti da se ova svečana sjednica kojom obilježavamo Dan Grada zbila 1. prosinca i da je tom prigodom vlada Andreja Plenkovića održala svoju sjednicu u Gradu na Dravi.” – poručio je gradonačelnik Ivan Vrkić. “Danas smo se ponovo osvjedočili da je Projekt Slavonija, Baranja i Zapadni Srijem, vrijedan 18,75 milijardi kuna – samo polazišna osnova na kojoj aktualna izvršna vlast namjerava trajno graditi perspektive, poticati gospodarski rast i podizati standard građana hrvatskog istoka.”, nastavio je. Upravo o toj namjeri i odlučnosti Vlade RH u oživotvorenju obećanoga govorio je i sam premijer Andrej Plenković, najavivši i nastavak realizacije planiranih projekata. U riječima svih govornika, među kojima su bili župan Ivan Anušić i predsjednik Gradskog vijeća dr.sc. Željko Požega osjetila se nova nada za Grad Osijek te su poslane poruke optimizma i vjere u napredak i razvoj Osijeka.
Dodijeljena su javna priznanja Osječanima koji su svojim djelovanjem za opće dobro zadužili grad i njegove građane:
Zlatna Plaketa «Grb Grada Osijeka» za životno djelo dodijeljena je Delimiru Rešickom za jedinstvena ostvarenja na području književnosti i doprinos kulturi grada Osijeka; Zlatne plakete “Grb Grada Osijeka” uručene su i Valentu Turkoviću za izuzetan doprinos razvoju i unapređenju novih i humanitarnih tehnologija, Mateju Kasaču za izuzetan doprinos sportu grada Osijeka, Udruzi Osijek Software City za izuzetan doprinos razvoju tehničke kulture i IT sektora grada Osijeka, Centru za odgoj i obrazovanje “Ivan Štark” za izuzetan doprinos u području obrazovanja djece i odraslih osoba s intelektualnim i drugim teškoćama u razvoju, Udruzi za borbu protiv ovisnosti NE- ovisnost za izuzetan doprinos u području socijalne skrbi, prevenciji ovisnosti te rehabilitaciji i resocijalizaciji bivših ovisnika; Pečat Grada Osijeka primili su Atletski klub Slavonija – Žito za osobita ostvarenja u području sporta; dr.sc. Neđeljko Knežević za osobit doprinos sportu grada Osijeka, vlč. Ivan Jurić za osobit doprinos borbi protiv ovisnosti i resocijalizaciji bivših ovisnika, Božidar Riba za osobit doprinos obrani grada Osijeka za vrijeme Domovinskog rata, Ana Kovačić za osobite zasluge u obrani grada Osijeka za vrijeme Domovinskog rata te doprinos prevenciji bolesti krvožilnog sustava i srca, Jozo Pavičić za osobit doprinos njegovanju kulturne narodne baštine i tradicijskih običaja te Petar Živković za osobite zasluge u obrazovanju odraslih, osposobljavanju i stručnom usavršavanju.

Svečanost obilježavanja Dana grada nastavljena je otvorenjem Adventa u Osijeku, po prvi puta u središtu grada, kao i Festivala WineOS u Esseker centru.
Proslavu su uveličala i izaslanstva gradova prijatelja grada Osijeka, među kojima i Grada Nitre is Slovačke s kojom ove godine obilježavamo 20. godišnjicu prijateljstva i suradnje, a koja je tom prigodom građanima Osijeka darovala nastup grupe Dominika Titkova&Friends – Latino Fever u Muzeju okusa. Program ovogodišnje proslave završio je Euharistijskim slavljem u osječkoj Konkatedrali, koju je predvodio mons. dr. Đuro Hranić, nadbiskup i metropolit đakovačko-osječki te svečanim koncertom HKUD-a “Željezničar” u Hrvatskom narodnom kazalištu, poklonom Osječanima za rođendan Grada.

Skip to content