Osijeku novi spremnici za plastiku i biootpad, ali i tri nova reciklažna dvorišta

Objavljeno: 09.07.2018

Osijek je prvi grad u Hrvatskoj koji je donio plan gospodarenja otpadom, a uspješno se prijavio i na tri javna poziva Fonda za zaštitu okoliša i Ministarstva zaštite okoliša i energetike. Javni pozivi su za sufinanciranje izgradnje reciklažnih dvorišta, nabavu spremnika za odvojeno prikupljanje otpada te za provedbu izobrazno – edukativnih aktivnosti u gospodarenju otpadom.
Sve te aktivnosti na konferenciji za novinare predstavio je zamjenik gradonačelnika Boris Piližota zajedno sa direktorom tvrtke Unikom d.o.o. Davorom Vićem i stručnom suradnicom iz Upravnog odjela za graditeljstvo, energetsku učinkovitost i zaštitu okoliša Sonjom Kovač. Kovač je objasnila da se sredstva za provedbu projekta sufinanciraju se iz Operativnog programa konkurentnost i kohezija u iznosu od 85% iz državnog proračuna, dok iz proračuna Grada dolazi preostalih 15%.
Direktor Unikoma najavio je nabavu 31.600 novih posuda za prikupljanje odvojenog otpada – 15.500 za plastiku i 16.100 za biootpad. Na kraju ovog procesa svako kućanstvo imat će četiri posude: plavu posudu za odvojeno prikupljanje papira, žutu posudu za plastiku (umjesto dosadašnjih vrećica), smeđu posudu za biorazgradivi otpad te zelenu posudu za miješani komunalni otpad.
Kada se govori o izgradnji reciklažnih dvorišta, Osijek će dobiti tri nova: u Gornjem i Donjem gradu te u Retfali.
Zamjenik gradonačelnika istaknuo je kako je Osijek prvi grad u Hrvatskoj koji je usvojio Plan gospodarenja otpadom, što je uvjet prijave na ovakve javne pozive. Jednako tako naglasio je kako će za ove projekte Grad dobiti oko 18,5 milijuna kuna, a od toga će sufinancirati oko 2,7 milijuna.
Na novinarsko pitanje hoće li se mijenjati način naplate odvoženj otpada, Vić je odgovorio potvrdno te rekao kako novi obračun kreće od 1. studenoga. Svaka posuda za miješani komunalni otpad imat će čip pomoću kojeg će se znati koliko puta je iz kojeg kućanstva odvezen takav otpad. Na osnovu toga će se ispostavljati računi.

Skip to content