Osijeku modernizirana tramvajska infrastruktura i niskopodni tramvaji

Objavljeno: 08.05.2018

Tvrtka Gradski prijevoz putnika predstavila je na današnjoj konferenciji nova ulaganju u tramvajsku infrastrukturu. Od ukupnog iznosa projekta EU sufinancira 199.768.652,70 kuna, a trajanje ove druge faze projekta predviđa se do 31. listopada 2021. godine. Projektom se planira povećanje broja korisnika gradskog prijevoza što će doprinijeti daljnjem razvoju grada te poboljšanju standarda života građana Osijeka. Planiraju se modernizirati i izgraditi sljedeći elementi tramvajske infrastrukture:
– modernizacija postojeće dvije ispravljačke stanice,
– izgradnja nove ispravljačke stanice,
– izgradnja podzemne kabelske mreže,
– modernizacija dijela gornje kontaktne tramvajske mreže u duljini 9,5 km,
– modernizacija dijela postojeće tramvajske pruge u duljini 9,5 km,
– modernizacija 23 tramvajska stajališta kojim će se omogućiti pristup osobama s invaliditetom i smanjene pokretljivosti, te kojom će se stajališta uskladiti sa potrebnim tehničkim standardima (u smislu duljine, visine i sigurnosti).
Obnovom gornje kontakte mreže postavit će se i novi stupovi na koje će Grad Osijek iz vlastitih sredstava ugraditi novu javnu rasvjetu koja će koristiti LED tehnologiju sa smanjenom potrošnjom električne energije. Nakon završene modernizacije tramvajske infrastrukture planira se i nabava novih niskopodnih tramvaja, a u sljedećim koracima, ovaj projekt bit će povezan i sa nabavom novih niskopodnih autobusa za GPP Osijek. Grad Osijek daje punu podršku ovom projektu što je istaknuo i zamjenik gradonačelnika Boris Piližota koji je sudjelovao na današnjoj konferenciji. Čestitao je nositelju projekta, poželio im puno uspjeha u realizaciji te rekao kako vjeruje da će ovaj projekt dovesti do povećanja broja korisnika gradskog prijevoza u gradu Osijeku.

Skip to content