Osijek u vrhu po korištenju EU fondova

Objavljeno: 03.05.2021

Grad Osijek drugi je grad u Hrvatskoj po udjelu povučenih sredstava iz EU fondova u 2019. godini. Udjel je bio 3,29 posto, a povukao je u toj godini gotovo 36,7 milijuna kuna. Među vodećima je bio i po rastu povučenih sredstava u odnosu na 2018. godinu, za 16 milijuna kuna. Pokazala je to analiza portala gradonacelnik.hr napravljena na temelju posljednjih dostupnih podataka konsolidiranih proračuna.

Tijekom 2019. godine u Gradu Osijeku je uz većinsko EU financiranje završena obnova 6.000 m2 parka u središtu grada (secesijska Sakuntala) i uređenje Stare pekare i novog Trga V. Lisinskog u Tvrđi te je započela realizacija više kapitalnih projekata: Razvoj i unaprjeđenje osječke Tvrđe (revitalizacija 30.000 m2 brownfield područja Tvrđe – komunalne infrastrukture i popločenja, ukupne vrijednosti gotovo 120 milijuna kuna), regionalnog info-turističkog Centra za posjetitelje, a započeta je i rekonstrukcija 3,8 km biciklističkih staza u gradu Osijeku.

Tijekom 2020. završeni su projekti izgradnje dvaju reciklažnih dvorišta, sanirano je i zatvoreno odlagalište neopasnog otpada Nemetin, a započela sanacija zatvorenog odlagališta komunalnog otpada Sarvaš (preko 73 milijuna kuna).

Uspostavljen je sustav dijeljenja automobila (8 auta), a ove godine započinje i sustav dijeljenja bicikala (175 bicikala i 25 samo-uslužnih stanica). Nabavljeno je i 12 novih niskopodnih gradskih autobusa, investicija ukupne vrijednosti 22,8 milijuna kuna od čega je 18 milijuna sufinancirano EU sredstvima

Strateški projekt Urbane aglomeracije Osijek, poslovna infrastruktura za najpropulzivniji gospodarski sektor – IT park je u 2020. započet te se uz izgradnju poslovnih zgrada IT firmi nastavlja 2021. i 2022. izgradnjom centralne zgrade za najam. Projekt modernizacije tramvajske infrastrukture na području grada Osijeka nastavlja se nakon zahvata na ispravljačkim stanicama modernizacijom kompletne podzemne kabelske mreže, te 9,5 kilometara gornje kontaktne mreže i tramvajske pruge, i 23 tramvajska stajališta (radovi vrijedni 267 milijuna kuna).

U 2021. godini je uz nastavak kapitalnih investicija u Tvrđi i IT parku planirano i proširenje IT parka, rekonstrukcija športsko-rekreacijskog centra Copacabana, te projektiranje Centra urbanih sportova, a od 2022. godine započinju projekti izgradnje nove remize gradskog prijevoza putnika, te nabava novih tramvaja. Projekti u gradskom prometu se time i završavaju s preko 100 milijuna eura završenih investicija.

Izvor: gradonacelnik.hr

.

Skip to content