Osijek to GOO

Objavljeno: 12.07.2018

Grad Osijek i Udruga za rad s mladima Breza, Dječja kreativna kućica, Nansen dijalog centar Osijek i Volonterski centar Osijek potpisali su Sporazum o suradnji u provođenju pilot projekta Građanski odgoj i obrazovanje („Osijek to GOO“) u osnovnim školama grada Osijeka. Cilj projekta „Osijek to GOO“ je dodatno unaprijediti i podržati provedbu Građanskog odgoja i obrazovanja u osječkim osnovnim školama kroz:
– provedbu pilot projekta uvođenja GOO-a kao izvannastavne aktivnosti u pet škola kroz jedan sat tjedne nastave, tj. 35 sati tijekom školske godine,
– edukaciju zainteresiranih nastavnika i
– umrežavanje škola te preuzimanje i tiskanje materijala za provedbu GOO-a.
Nakon provedene ankete koja je pokazala kako 11 osječkih osnovnih škola ima želju uvesti GOO kao izvannastavnu aktivnost, Grad Osijek je 7. svibnja 2018. godine potpisao s Gradom Rijekom Sporazum o suradnji na provedbi izvannastavne aktivnosti Građanski odgoj i obrazovanje. Tim je Gradu osijeku, bez naknade, ustupljen priručnik „Učenik građanin“, pripadajuće mape te popratne „Smjernice za provođenje priručnika Učenik građanin“ namijenjene učiteljima.
Kao prvi set aktivnosti u provedbi projekta, radna skupina organizira i provodi edukacije nastavnika u vremenskom razdoblju od svibnja do listopada ove godine Edukacije su ukupnog trajanja 12 dana, tj. 78 sati, a podijeljene su u sedam modula. U edukacijama sudjeluje devetnaest nastavnika iz deset osnovnih škola. Do sada su provedeni moduli Uvod u ljudska prava, Interkulturalnost i izgradnja odnosa u razredu, školi i zajednici, Uvod u demokraciju – politička pismenost te Volontiranje i aktivni angažman u zajednici. Nakon ljetnih praznika provest će se i preostala tri modula edukacija Medijska pismenost, Održivi razvoj zajednice i globalno obrazovanje te Financijska pismenost i filantropija.
Sporazum su potpisale zamjenica gradonačelnika Žana Gamoš u ime Grada, Nikoleta Poljak u ime Volonterskog centra Osijek, Ivana Milas ispred Nantes dijalog centra Osijek, Mirna Šmit ispred Dječje osječke kreativne kućice – Dokkica te Ivana Šibalić u ime Udruge za rad s mladima Breza.

Skip to content