Osijek je spreman za prihvat ukrajinskih izbjeglica

Objavljeno: 27.02.2022

Za područje istoka Hrvatske kao prihvatni centar za ukrajinske izbjeglice osigurana je Dvorana Jug 2 u Osijeku, rečeno je danas na izvanrednoj sjednici Stožera civilne zaštite Osječko-baranjske županije. Ovdje su tijekom protekle noći pripadnici Civilne zaštite pripremili krevete za prihvat izbjeglica.

– Grad Osijek stavio je dvoranu na raspolaganje Stožeru Civilne zaštite Osječko-baranjske županije, kao i Gradski prijevoz putnika koji će prema potrebi vršiti prijevoz ukrajinskih izbjeglica od granice do prihvatnog centra, a stavljamo se na raspolaganje i za sve druge aktivnosti koje možemo pokriti kroz svoje službe – rekao je Dragan Vulin, načelnik Stožera Civilne zaštite Grada Osijeka i zamjenik osječkog gradonačelnika.

Osječko-baranjska županija mobilizirala je sve potrebne službe na području županije.

– Pripremne aktivnosti počele su prije nekoliko dana jer s obzirom na situaciju u Ukrajini očekujemo dolazak izbjeglica i na naše područje. U dvorani Jug osigurano je stotinjak kreveta, a prema našim informacijama manji broj obitelji iz Ukrajine već je ušao u Hrvatsku na području naše županije, odnosno iz Srbije ili Mađarske. Dio njih je imao unaprijed osiguran smještaj kod prijatelja i obitelji, a za jednu obitelj znamo da se uputila u zagrebački prihvatni centar. Spremni smo reagirati i povećanjem kapaciteta ako se za to ukaže potreba – kazao je Mato Lukić, načelnik Stožera Civilne zaštite Osječko-baranjske županije i zamjenik osječko-baranjskog župana.

Tijekom prijepodneva u dvoranu je stigla jedna ukrajinska obitelj kako bi prijavila svoj boravak na istoku Hrvatske. Nakon prijave i epidemiološke obrade uputili su se u unaprijed dogovoreni smještaj.

– Dvorana se pokazala dobrom jer smo u mogućnosti u njoj osigurati i poštivanje epidemiološkog okvira koji je na snazi u Hrvatskoj kao i uvjete smještaja, prehrane, pružanja medicinske i psihosocijalne pomoći za prvih nekoliko dana – rekao je pročelnik Područnog ureda Civilne zaštite Osijek Zvonko Grgec i dodao kako je dvorana zamišljena kao prihvatni, odnosno prijemni centar u kojem se izbjeglice ne bi dugo zadržavale.

U tijeku su pripreme i drugih smještaja poput hotelskog, hostelskog i pansionskog kako bi im se osigurao adekvatan smještaj za duže vrijeme ovisno o situaciji u Ukrajini.

– Zbog velikog interesa obitelji s područja Osječko-baranjske županije koji su voljni prihvatiti izbjeglice, Crveni križ kreće s kreiranjem baze privatnog smještaja. No, Stožer civilne zaštite prvenstveno radi na osiguravanju organiziranog smještaja kojeg za sada ima dovoljno – pojasnila je Martina Hećimović iz Gradskog društva Crveni križ Osijek.

Na sjednici Stožera su, uz pripadnike MUP-a, Crvenog križa, Centra za socijalnu skrb, Grada Osijeka i Osječko-baranjske županije, sudjelovale i odgovorne osobe iz Hitne medicinske pomoći KBC-a Osijek i Nastavnog zavoda za javno zdravstvo.

Nakon sjednice Stožera obišli su dvoranu gdje su od danas žurne službe tijekom 24 sata spremne za prihvat ukrajinskih izbjeglica.

Na snazi je preporuka da se ne prikuplja humanitarna pomoć, no svi koji žele pomoći ukrajinskim izbjeglicama mogu to učiniti pozivom na donacijski telefon: 060 9010.

Skip to content