Osijek slavi 236. Dan grada. Građane očekuju besplatni programi, javni prijevoz, klizanje, ulazak na gradske bazene i u ZOO vrt

Objavljeno: 30.11.2022

Pred nama je obilježavanje Dana grada Osijeka, 2. prosinca, kao podsjećanje na dan kada su 1786. godine tri dijela Osijeka, nekadašnje gradske općine – Tvrđa, Gornji i Donji grad – postali jedna cjelina.

Grad Osijek tom je prigodom s partnerima priredio višednevni besplatan program za razne uzraste na različitim lokacijama.

Osječanke i Osječane tako već u predvečerje 1. prosinca u konkatredrali svetih Petra i Pavla očekuje misno slavlje koje će predvoditi đakovačko-osječki nadbiskup Đuro Hranić. Nakon toga u 19:30 sati na Trgu Ante Starčevića slijedi lijepa tradicija podizanja gradskoga stijega uz pripadnike Sokolske garde Osječko-baranjske županije, dok će još u prijepodnevnim satima gradski čelnici položiti cvijeće na oltar Gospe Osječke u franjevačkoj crkvi Sv. Križa u Tvrđi.

Na sam 2. prosinca proslava Dana grada započet će tradicionalnom budnicom oko osam sati ujutro, kada će pod krošnjama ginka na Trgu Sv. Trojstva članovi Hrvatskog obrtničkog pjevačkog i glazbenog društva Zrinski zapjevati ,,Moj Osijek”, himnu grada, kao i druge prigodne pjesme. U devet sati otvara se dionica Koridora 5C od Osijeka do Belog Manastira.

Središnji događaj proslave bit će Svečana sjednica Gradskog vijeća u Hrvatskom narodnom kazalištu u 10 sati, kojoj će, i ove godine, nazočiti državni vrh na čelu s premijerom Andrejom Plenkovićem. U 18 sati u osječkom Kulturnom centru održat će se Lampionijada, dok će se na Trgu Svetoga Trojstva u Tvrđi, također u 18 sati, uz koncert Big benda otvoriti najiščekivaniji događaj ovih dana – osječki Advent. U 19 sati u Kinu Uranija zainteresirani će moći pogledati dokumentarni film ”DGO II/III”.

Toga dana, tijekom cijeloga dana, Grad Osijek daruje građanima besplatan javni prijevoz te besplatan ulazak na gradske bazene i u ZOO vrt, dok će klizanje na Sokolu biti besplatno od 16 do 17 sati.

I za kraj, 4. prosinca očekuje nas i humanitarna utrka: Osijek trči – I ti to možeš, daruj svoje kilometre.

Skip to content