OSIJEK SE POKLONIO USPOMENI NA DR. FRANJU TUĐMANA

Objavljeno: 10.12.2019

Izaslanstva Osječko-baranjske županije, Grada Osijeka i braniteljskih udruga položila su vijence i upalila svijeće uz spomenik prvom hrvatskom predsjedniku dr. Franji Tuđmanu na Trgu slobode u Osijeku.

Ovim dostojanstvenim činom odana je počast državniku koji je potkraj XX. stoljeća na razvalinama nedemokratske Jugoslavije odlučio stvarati demokratsku i samostalnu hrvatsku državu unutar zapadnog uljudbenog kruga koja će biti dio Europske unije, obrambenog Atlantskoga saveza i punopravna članica Ujedinjenih naroda. Toj viziji Tuđmana i golorukih hrvatskih građana suprotstavila se do zuba naoružana velikosrpska politika Beograda koja je započela brutalnu agresiju instrumentalizirajući pritom dio hrvatskih građana srpske nacionalnosti radi stvaranja Velike Srbije.

-Ono što je dr. Franjo Tuđman učinio za Hrvatsku još će se godinama proučavati. Kada je naš kraj u pitanju – istočna Slavonija, Baranja i Srijem, možemo reći da je mirna reintegracija bila jedna od najvećih pobjeda koju je izvojevao bez ijedne žrtve. – rekao je zamjenik župana Goran Ivanović Lac.

Dr. Franjo Tuđman zdušno je promicao zamisao istinske hrvatske pomirbe potomaka ustaškog i partizanskog pokreta, smatrajući kao povjesničar da moramo nadići besplodne razmirice iz prošlosti kako bismo svi skupa bili kadri stvarati snažnu, jedinstvenu Hrvatsku. Utoliko se kasniji zahtjevi za detuđmanizacijom mogu čitati i kao pokušaji rashrvaćivanja te izazivanja nejedinstva unutar hrvatskoga etnosa, eda bi se potkopali temelji hrvatske državnosti.

-Uime Grada Osijeka odali smo počast predsjedniku Tuđmanu. Najnovija istraživanja pokazuju da građani sve više shvaćaju veliku ulogu prvog hrvatskog predsjednika. Naš je zadatak napraviti državu onakvu kakvu je on htio i u budućnosti vidio. – rekao je dr. sc. Željko Požega, predsjednik Gradskoga vijeća Grada Osijeka.

Prvi hrvatski predsjednik dr. Franjo Tuđman preminuo je 1999. i to 10. prosinca – na Međunarodni dan ljudskih prava koji se obilježava u spomen na potpisivanje Opće deklaracije o ljudskim pravima 1948. godine. Dr. Tuđman se iskreno zalagao za hrvatsku pomirbu, ali se isto tako zdušno zalagao za jednakopravnost hrvatskih građana, za konzumiranje ustavnoga prava hrvatskoga naroda na samoodređenje, odcjepljenje i uspostavu neovisne države mirnim putem. Premda ga je brutalna velikosrpska agresija omela u tim nastojanjima, Tuđman je kao veliki državnik i ratni pobjednik pozvao srpsko stanovništvo s etnički očišćenog, okupiranog hrvatskog teritorija, da ostane u svojim domovima, da kao punopravno hrvatsko građanstvo prihvati Republiku Hrvatsku kao svoju domovinu i pritom abolirao sve one koji su sudjelovali u agresiji, a nisu počinili ratne zločine.

Osim toga, pod njegovim vodstvom i uz pomoć današnjeg gradonačelnika Osijeka Ivana Vrkića, provedena je mirna reintegracija okupirane Baranje i hrvatskoga Podunavlja. Puno je simbolike u tom 10. prosincu, Međunarodnomu danu ljudskih prava i danu kada je preminuo prvi hrvatski predsjednik – istinski promicatelj mirnog rješenja, jednakopravnosti i zaštite ljudskih prava.

Skip to content