Osijek prednjači novim sustavom kontrole koncentracije peludi

Objavljeno: 21.11.2018

Skup će se baviti uzrocima i posljedicama alergija na pelud, problemom dijagnostike i liječenja, pojavom alergija u dječjoj populaciji i među starijim osobama, peludnim prognozama i kalendarom i mnogim drugim temama vezanim uz alergiju na pelud, Nositelj ovog projekta je Institut Biosens Novi Sad, a partneri na projektu Grad Osijek, Sveučilište J.J. Strossmayer Osijek – Odjel za matematiku, Univerzitet u Novom Sadu – Prirodno-matematički fakultet.
Uvođenjem mjerenja koncentracije peludi alergenih biljaka u stvarnom vremenu osigurat će se praćenje alergena u zraku. Građani će moći putem besplatne mobilne aplikacije već početkom sljedeće godine provjeriti kakva je trenutna situacija vezana za pojavu alergena i provjeriti prognozu za narednih nekoliko dana.
Očekuje se da će realizacija projekta utjecati na poboljšanje kvalitete života između 15% i 30% stanovnika u pograničnom području koje boluje od sezonskih alergija, a ujedno će se modernizirati i poboljšati kvaliteta javne zdravstvene službe.
– Ovaj projekt i prekogranična suradnja Osijeka i Novog Sada idu u korist boljeg zdravstvenog života naših sugrađana. Jer, ako ćemo pomoću ovog novog mjernog uređaja imati i bolju prognozu peludi u zraku, znat ćemo se sukladno tome i ponašati, čime ćemo podići i obrambenu moć te zaštitu zdravlja naših sugrađana.- poručio je gradonačelnik Ivan Vrkić.

Skip to content