Osijek postaje grad s najbolje pokrivenim i najbržim besplatnim internetom

Objavljeno: 17.04.2019

Projekt „Osijek Free Wi-Fi“ predstavlja nadogradnju i proširenje postojećeg sustava „Bežični Osijek“, koji je izgrađen 2012. te postupno proširivan na sve dijelove grada. Ovim projektom Grad Osijek pokrit će najfrekventnije lokacije u gradu s kvalitetnim i brzim bežičnim internetom; rezervirana brzina interneta za ovaj sustav je stalna veza 200/200 Mbit/s na centralnom čvorištu. Završena prva faza nadogradnje obuhvaća cijelu Tvrđu i donjogradski Trg bana Josipa Jelačića.

Predsjednik Gradskoga vijeća ovom je prigodom danas zadovoljno istaknuo kako je Grad Osijek na uloženih 100 tisuća kuna daleko više dobio zauzvrat, s obzirom na to da se radi o poboljšanju kvalitete života građana – ponajprije učenika i studenata, a zatim i posjetitelja grada. Ujedno je najavio i drugu fazu projekta koja će obuhvatiti Trg Ante Starčevića, Trg slobode te cjelokupnu Promenadu, a za koju je Grad već osigurao 150 tisuća kuna i čiji se završetak očekuje krajem ove godine. ,,Kada završimo s drugom fazom projekta, Osijek će postati grad s najbolje pokrivenim i najbržim besplatnim internetom u Hrvatskoj” – naglasio je Požega.

Na natječaju je pobijedila osječka tvrtka Crisis Innovation Lab koja je izradila MeshPoint.One – Wi-Fi hotspot najnovije generacije koji uz vrhunsku Wi-Fi tehnologiju sadrži i senzore za mjerenje tlaka, temperature i vlage, kao i integriranu bateriju koja mu omogućava pokrivanje područja nedostupna Wi-Fi signalu, poput šetnica i parkova bez cjelodnevnih strujnih napajanja. Ukratko, ne radi se o običnoj Wi-Fi pristupnoj točki, već je riječ o takozvanom ,,Smart City Hotspot”.

Svi Osječani i posjetitelji Osijeka moći će se besplatno i neograničeno spajati na mrežu pod nazivom „Osijek Free WIFI“ , a pri spajanju će im se otvoriti početna mrežna stranica Grada Osijeka.

Skip to content