Osijek posjetila Njezina Ekscelencija, veleposlanica Republike Litve u Republici Hrvatskoj

Objavljeno: 22.11.2019

Osijek je danas posjetila Njezina Ekscelencija Jūratė Raguckienė, veleposlanica Republike Litve u Republici Hrvatskoj. Njezinoj Ekscelenciji dobrodošlicu je u nastupnom posjetu uime gradonačelnika Ivana Vrkića, poželjela zamjenica gradonačelnika Žana Gamoš na prijmu u Kuhačevoj 9.

-Budući da je riječ o prvom nastupnom posjetu, Njezinoj Ekscelenciji Jūratė Raguckienė, veleposlanici Republike Litve u Republici Hrvatskoj, predstavili smo najbolje iz Osijeka, sve čime se možemo pohvaliti, ali smo dotaknuli i teme koje mogu otvoriti zanimljive buduće priče suradnje. Veleposlanicu smo upoznali s kulturnim događanjima, mjerama koje posvećujemo razvoju poduzetništva na području grada, predstavili smo naše dvije poduzetničke zone te ono u čemu smo najbolji u Republici Hrvatskoj, a to je povlačenje sredstava iz EU fondova. – kazala je zamjenica gradonačelnika dodajući kako je litvansko veleposlanstvo u Republici Hrvatskoj nedavno otvoreno te kako danas kreće i prva prava suradnja – otvorenje izložbe Baltičkog puta.

Veleposlanica Republike Litve u Republici Hrvatskoj izrazila je zadovoljstvo prvim posjetom Osijeku kao i činjenicom da je prva veleposlanica ove prijateljske zemlje u Zagrebu.
-Jako sam sretna što sam ovdje. Želim istaknuti da je odnos između naše dvije zemlje izvrstan i zato ga želimo intenzivirati na razini gradova i ljudi. Radujem se budućoj suradnji. – rekla je Njezina Ekscelencija Jūratė Raguckienė.

Osječko ljeto kulture i Zemlja bez granica – prvi su korak prema daljnjoj suradnji, a prema riječima zamjenice gradonačelnika upravo su te dvije manifestacije prva moguća poveznica.
-Pozvali smo veleposlanicu da nas poveže s umjetnicima iz oba područja – umjetničkog i obrazovnog, kako bi se 2020. na 20. obljetnicu Osječkog ljeta kulture predstavili umjetnici iz Litve, baš kao što bi nas dodatno povezala i Zemlja bez granica. Tako bismo se dodatno zbližili i dodatno obogatili sadržaje na oba događanja. – naglasila je Žana Gamoš.

Nakon prijma, zamjenica gradonačelnika nazočila je u Muzeju Slavonije i otvorenju izložbe koju je prigodom 30. obljetnice Baltičkog puta, Njezina Ekscelencija uime prijateljske Republike Litve darovala Osječanima.
-Ove godine obilježavamo 30. obljetnicu Baltičkog puta, važnog događaja za Litvu i želimo tu svoju povijest podijeliti s ljudima u Hrvatskoj. Podsjetnik je to kako se 2 milijuna ljudi iz Litve, Latvije i Estonije okupilo, kako bi oživotvorili svoju želju za slobodom. U to vrijeme, kada nije bilo ni interneta ni mobilnih telefona – svi su znali gdje moraju doći i gdje moraju biti. – istaknula je Njezina Ekscelencija Jūratė Raguckienė.

Zahvalivši veleposlanici Republike Litve u Republici Hrvatskoj, zamjenica gradonačelnika Žana Gamoš naglasila je kako je izložba – prvi korak u sasvim izglednoj, plodnoj suradnji.
-Kultura je ta koja otvara sva vrata i koja potiče prve zajedničke korake. Kultura je početak, a ostala poglavlja ispisivat ćemo u vremenu koje je pred nama. – zaključila je zamjenica gradonačelnika.

Skip to content