Osijek ponovno domaćin Dana poslova u turizmu

Objavljeno: 17.01.2020

U Nastavno-športskoj dvorani „Gradski vrt“ danas u 10 sati započeli su Dani poslova u turizmu koji uobičajeno pobuđuju veliki interes nezaposlenih, ponajprije onih koji su zainteresirani za sezonske poslove u turističkoj djelatnosti. Uobičajeno, najviše posjetitelja je iz Osijeka, ali i veliki broj gostiju iz drugih pet istočnohrvatskih županija koji su došli samostalno, ali i organiziranim autobusnim prijevozom.

Ministar turizma Gari Cappelli istaknuo je da 20 posto nacionalnog BDP-a potječe iz turizma i da će Vlada Republike Hrvatske i dalje raditi na poreznom rasterećenju u ugostitelja i poslodavaca kako bismo ostvarili još bolje rezultate.

-Moram odmah reći da nipošto nisam prvi čovjek turizma kako sam ovdje najavljen – jer ja ću jednom otići, a turizam će zahvaljujući turističkim djelatnicima nastaviti svoj rast i razvoj. Oni su prvi ljudi turizma, njihov profesionalizam, osmijeh i gostoljubivost po kojoj smo prepoznati kao turističko odredište. Investicije od 1,076 milijardi eura koje očekujemo ove godine ne će ništa značiti, ne budemo li i dalje imali najbolje i najgostoljubivije ljude u turizmu o kojima sve ovisi. Očekujemo jako puno dobiti kroz novootvorene centre kompetentnosti pa tako i kroz osječki koji nismo slučajno odabrali jer iz ovog područja dolazi najkvalitetnija radna snaga. – rekao je Cappelli.

Dani poslova u turizmu održavaju se u sklopu Regionalne konferencije tržišta rada Slavonije, Baranje i Srijema u organizaciji Ministarstva rada i mirovinskog sustava te Ministarstva turizma Republike Hrvatske. Konferencija započinje u 13 sati na Fakultetu Agrobiotehničkih znanosti u Osijeku s temom „Suradnja jedinica lokalne samouprave i poslodavaca s Ministarstvom rada i mirovinskog sustava“.

-Smatramo da je iznimno bitno zadovoljiti potrebe poslodavaca prvenstveno domaćom radnom snagom, aktivirati je i dodatno poboljšati ekonomske mjere kako bi ta aktivacija bila što jednostavnija. Nastojimo sinergijskim učincima porezne politike, gospodarske politike i demografske politike utjecati na to da mladi ostaju, da u Hrvatskoj mogu dobiti kvalitetne poslove, zadovoljiti svoje potrebe i ostvariti stabilnu financijsku budućnost. – istaknuo je ministar Josip Aladrović i dodao da kroz mjere aktivne politike zapošljavanja, kroz zakonodavne i duge aktivnosti – Ministarstvo rada i mirovinskog sustava nastoji zadovoljiti potrebe svih hrvatskih poslodavaca.

Stalan rast domaćih i stranih turista u kontinentalnoj Hrvatskoj potvrđuje da tržište traži nova odredišta – rekao je zamjenik gradonačelnika Boris Piližota i naglasio da to predstavlja priliku za daljnji razvoj turizma u Osijeku jer polovica evidentiranih noćenja na području ove županije ostvaruje se upravo u Gradu na Dravi.

-U Osijeku je broj noćenja 2019. porastao za više od 20.000 – bilježimo znatan porast smještajnih objekata – više je od 50 novootvorenih samo u prošloj godini. To je prilika da se dio radnika koji traži posao u turizmu zaposli u Osijeku i Slavoniji, a s obzirom na velike potrebe turizma na obali, sigurno da će i dalje veliki broj radnika tamo pronaći svoje poslodavce. Cilj je ovih četvrtih Dana poslova u turizmu upoznati naše ljude, ponajprije mlade s uvjetima koje mogu ostvariti, ako se odluče sezonski zaposliti na Jadranu. – kazao je Piližota i podsjetio da Grad Osijek nudi niz različitih potpora u području turizma i poticanju zapošljavanja u turizmu, što potvrđuje i prošlogodišnje održavanje Dana hrvatskoga turizma sa završnim događanjem upravo u Osijeku.

Skip to content