Osijek nastavlja s aktivnostima urbane hortikulture

Objavljeno: 13.11.2019

Nakon uspješne realizacije kolektivne sadnje stabala u Osijeku, gradska uprava grada Osijeka nastavlja s aktivnostima u funkciji razvoja osječke urbane hortikulture. Najavljeno je to na današnjoj konferenciji za novinare održanoj ispred najpoznatijeg osječkog stabla – dvolapoga ginka u Tvrđi.

Naime, radi se o aktivnostima urbanog šumarstva koje organiziraju Grad Osijek i zagrebački Šumarski fakultet u okviru kojih će se, prema najavi zamjenika gradonačelnika Borisa Piližote, označiti tri nove točke u brandiranju Osijeka kao zelenoga grada.

– Sutra će u Parku Ljudevita Gaja David Šain zasaditi klona Gupčeve lipe, potom će na Trgu bana Josipa Jelačića Robert Seligman zasaditi klona hrasta lužnjaka, a djelatnici Unikoma će uz Vukovarsku ulicu, od Tifona do Svačićeve, zasaditi 20 običnih koprivića – istaknuo je Piližota te zahvalio profesoru Ivici Tikviću sa Šumarskog fakulteta, što već drugu godinu zaredom u Osijeku održava terensku nastavu sa studentima i proučava bogate osječke parkove.

Zanimljivo je i to da je sutrašnje poslijepodne, prema riječima profesora Tikvića, rezervirano za izbor najljepšeg drvoreda u Osječko–baranjskoj županiji, ali i zdravstveni pregled dvolapoga ginka u Tvrđi. Osim toga, studenti će uređivati i urbanu šumu preko Drave.

– Dolazimo u Osijek jer s ovim gradom imamo izvrsnu suradnju i potporu gradonačelnika, dogradonačelnika i njihovih suradnika. Gradsko stanovništvo želi imati kontakt s prirodom, zato je ova tema u današnje doba jako važna i mi tu želimo pomoći te vidjeti kakve su perspektive za gradove, građane, studente i stručnjake.

A vodeći stručnjaci urbanog šumarstva ovoga petka se okupljaju upravo u Osijeku, gdje će im se u okviru 1. hrvatskog stručnog skupa urbanog šumarstva predstaviti stručan rad o stanju osječkih stabala i gdje će se razmijeniti najnovija saznanja i trendovi u urbanoj hortikulturi. ,,Dosadašnja iskustva i perspektive razvoja urbanog šumarstva u Hrvatskoj” tema je Skupa, a započinje u 9:00 sati u Arheološkom muzeju Osijek.

– Gradu Osijeku, koji je grad u parku, izuzetna je čast kao i potvrda dobre brige o drveću i grmlju to što je baš Osijek prvi od gradova koji će biti domaćin stručnih skupova urbanog šumarstva – zaključila je Jasenka Vizentaner, viša stručna suradnica u osječkom Odsjeku za komunalno gospodarstvo.

Skip to content