Osijek – najveći EU projekt ikada

Objavljeno: 08.02.2019

Realizacija najvećeg projekta ikada – sufinanciranog sredstvima Europske unije na području Osijeka i istočne Hrvatske – započela je 8. veljače 2019. u Muzeju Slavonije, svečanim potpisivanjem Ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava za „Razvoj i unaprjeđenje osječke Tvrđe“. U hrvatskim i osječkim analima ostat će zabilježeno da su Ugovor potpisali ministrica Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac, ravnatelj Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata EU Tomislav Petric i gradonačelnik Grada Osijeka Ivan Vrkić.

Sveobuhvatna rekonstrukcija, obnova i dogradnja kompletne infrastrukture – sanitarne i oborinske kanalizacije, distribucijske telekomunikacijske i elektroenergetske kabelske kanalizacije te ulica i pješačkih površina – stvara nužne preduvjete za revitalizaciju 30.000 m² Tvrđe kao poslovnoga, stambenoga i javnoga područja. Za ovaj projekt vrijedan više od 90 milijuna kuna, stručne službe gradonačelnika Vrkića osigurale su gotovo 65 milijuna bespovratnih sredstava Europske unije, dok će razliku od 25,6 milijuna osigurati Proračun Grada.

-Tvrđa će u sljedeće 4 godine biti veliko gradilište, što će zahtijevati puno strpljenja građana, ponajprije onih koji žive i rade na ovom prostoru, no napokon će ovaj prostor postati ono što uistinu zaslužuje. – istaknula je ministrica Gabrijela Žalac, obraćajući se nazočnima prigodom svečanog potpisivanja Ugovora.

Ovo je ujedno prvi projekt ugovoren unutar Urbane aglomeracije Osijek i mehanizma Integriranih teritorijalnih ulaganja te najveći dosad ugovoren u pogledu korištenja sredstava Europske unije na području Grada Osijeka. Njime se gotovo četvrtina ukupno osiguranih sredstava namijenjenih Urbanoj aglomeraciji Osijek, usmjerava u vraćanje staroga sjaja i udahnjivanje novoga života Tvrđi, nacionalnom i europskom dragulju baroknoga graditeljstva.

-Hvala vam lijepa, što ste mi danas priredili jedan od najljepših dana u životu. Zahvaljujem premijeru Plenkoviću, ministrici Žalac, ravnatelju SAFU-a Petricu i mojim suradnicima. Ulažemo više od 170 milijuna kuna u Tvrđu i to me čini iznimno ponosnim. – istaknuo je gradonačelnik Grada Osijeka Ivan Vrkić.

Podsjetimo da je uz 90 milijuna za „Razvoj i unaprjeđenje osječke Tvrđe“ u tijeku projekt obnove Stare pekare te Trga Vatroslava Lisinskoga vrijedan oko 66 milijuna kuna, Centra za posjetitelje Tvrđe u iznosu od 15 milijuna te projektiranje 5 lokacija vrijednosti oko 5 milijuna kuna. Povrh spomenutih 170 milijuna kuna, Grad Osijek očekuje uz EU sufinanciranje realizirati i rekonstrukciju Donje oružarnice, vrijednosti oko 150 milijuna kuna.

Kornelija Mlinarević, pročelnica Upravnoga odjela za programe EU, organizirala je dan ranije u Galeriji „Waldinger“ predstavljanje projekta zainteresiranim javnostima, ponajprije građanima koji žive i rade u Tvrđi: ustanovama, stanarima, vlasnicima ugostiteljskih i smještajnih objekata. Tom prilikom Mlinarević i suradnici zajamčili su redovito i pravodobno izvještavati o projektnim aktivnostima koje utječu na kakvoću života u Tvrđi te zamolili za razumijevanje i puno strpljenja u sljedeće 4 godine.

Projekti koje Grad Osijek trenutno provodi uz EU sufinanciranje teže 506 milijuna, pri čemu je udio sredstava europskih fondova čak 375 milijuna kuna, ne računajući velike i financijski zahtjevne, europskim sredstvima sufinancirane projekte Vodovoda Osijek.

Skip to content