Osijek na moderan način oživljava svoju prošlost

Objavljeno: 19.09.2017

U to doba zgrada je sadržavala plesnu dvoranu s gostionicom, koja je nažalost u požaru 1858. izgorjela. Nova zgrada, s najvećom plesnom dvoranom u Osijeku, svečano je otvorena 1863. Vrativši se u  ovo naše doba, podsjećamo kako je novouređeni prostor Paviljona Gradski vrt, u kojem se od kraja prošle godine nalazi Muzej okusa, svečano otvorio vrata Osječanima i njihovim gostima na sam Dan grada Osijeka.

Za rekonstrukciju zgrade  Grad je uložio oko 11 milijuna kuna te dodatno uredio parkiralište i pristupnu cestu iza zgrade, a upravitelj ovog objekta tvrtka Patrinus uredila njegovu unutrašnjost  u jedan od najljepših restorana u ovom dijelu Hrvatske. Ispred Paviljona uređen je Trg, vrijedan gotovo 2 milijuna kuna, zamišljen kao pješačka zona i ujedno vrlo lijep prilaz zgradi Paviljona. Posađena su stabla američkog kopriviča – gelegunje, postavljene klupe i  javna rasvjeta, posijana trava, a hortikulturno uređenje središnjeg dijela trga povjereno Unikomu.

Gradskim plesom iz 19. stoljeća plesači KUD-a Osijek 1862. svečano su danas otvorili ovaj novouređeni Trg, povezujući tako sadašnji trenutak s onim davnim događanjima koja su se odvijala na istom prostoru. Osječki fijaker prošao je trgom baš kao i nekada kada je dovozio Osječane u veliku plesnu dvoranu, mjesto okupljanja, zabave i druženja. Upravo s takvim željama, oživljavanja ovog prostora kao mjesta okupljanja i susreta, gradonačelnik je predao Trg svojim sugrađanima. Poručio je kako Grad očekuje još jedan, treći i završni korak, a to je uređenje prostora iza zgrade Paviljona, gdje je planirana izgradnja parka, čime će biti zaokružena ova povijesna priča koja svoj život nastavlja u suvremenom Osijeku.

Skip to content