Osijek je među 280 gradova svijeta u kojima se slavi krunidba britanskoga kralja Charlesa III.

Objavljeno: 06.05.2023

Osijek je među 280 gradova svijeta u kojima se slavi krunidba britanskoga kralja Charlesa III. Svečani prijam organiziran je u osječkom Arheološkom muzeju, a za građane su u Tvrđi pripremljeni čaj i keksi, kao i veliki videozid na kojemu se pratila svečana ceremonija u Londonu.

Gradom vozi i Kraljevski tramvaj u kojemu se kralj Charles vozio tijekom posjeta Osijeku 2016. godine, a svi koji se nađu u njemu mogu čuti priču o kraljevskoj obitelji i kraljevu prapradjedu Franzu von Tecku koji je rođen u Osijeku.

– Grad Osijek počašćen je što je proslava krunidbe upravo u Osijeku. Kralj Charles je 2016. bio u našem gradu, a za Osijek ga vežu i obiteljske veze. Kraljev šukundjed Franc von Teck tu je rođen. Kralj je 2016. bio u Arheološkom muzeju gdje je središnja proslava danas. Družio se s Osječanima na Trgu Svetog Trojstva, kušao proizvode lokalnih OPG-ova, te se vozio u kraljevskom tramvaju gdje je na potezu od Tvrđe do konkatedrale vidio najljepšu secesijsku ulicu u ovom dijelu Europe i naše parkove kojima se dičimo, te osjetio bilo našeg grada. Lijepo je biti jedan od 280 gradova u svijetu gdje se organizirala proslava – izjavio je gradonačelnik Radić.

Podsjetio je i kako su kralj i kraljica dobili doživotnu kartu vožnje gradskim prijevozom te izrazio želju da ju u budućnosti i iskoriste.

Britanski veleposlanik Simon Thomas izrazio je oduševljenje programom u Osijeku, rekavši kako je Osijek ostavio dubok dojam na kralja i kraljicu prilikom posjeta 2016. godine.

– Mnogo ljudi ovdje dijele životne strasti kralja i kraljice i nose lijepe uspomene na susret s kraljem. Uistinu je bilo lijepo podijeliti s njima trenutak krunidbe ovdje u Arheološkom muzeju. Zahvaljujem gradonačelniku i njegovome timu na suradnji i gostoprimstvu – rekao je veleposlanik Thomas.

Program proslave krunidbe u Osijeku nastavlja se i večeras, kada će od 19 do 20 sati Kraljevski tramvaj, za koji je ukrcaj kod Remize, još jednom besplatno provozati sve zainteresirane građane, ali i osječkog gradonačelnika i britanskog veleposlanika.

Uvertira u program krunidbe odvijala se sinoć kada je pješački most osvijetljen u bojama britanske zastave, a ona se “zavijorila” i na zgradi Rektorata. Britanske će boje na pješačkome mostu svijetliti i večeras.

Skip to content