Osijek i XIII. okrug Budimpešte žele ojačati gospodarsku suradnju

Objavljeno: 25.01.2022

Gradonačelnik Osijeka Ivan Radić sastao se u utorak u Budimpešti s gradonačelnikom XIII. okruga Budimpešte Józsefom Tóthom, koji je za svog osječkog kolegu upriličio svečano primanje u Kulturnom centru Radnóti Miklós.

Povod sastanku bio je gala koncert ,,On the Bridge of Music” koji se u Operetnom kazalištu u Budimpešti održava povodom 30. obljetnice priznanja Hrvatske i uspostave diplomatskih odnosa s Mađarskom.

Gradonačelnici dvaju prijateljskih gradova s ponosom su istaknuli da su Osijek i XIII. okrug Budimpešte Sporazum o suradnji i prijateljstvu potpisali 2001. godine, otkad su ostvareni brojni uspješni projekti suradnje u kulturi, sportu, obrazovanju i gospodarstvu.

– S 13. okrugom Budimpešte njegujemo prijateljstvo više od 20 godina. Budimpešta je velika europska metropola, a veliko je i zadovoljstvo što je 13. okrug grad prijatelj Osijeka. S gradonačelnikom smo razgovarali o tome kako funkcioniraju naši sustavi i kako još više povezati 13. okrug Budimpešte i Grad Osijek – izjavio je osječki gradonačelnik Ivan Radić. Dodao je kako u okviru gospodarske diplomacije namjeravaju spajati osječke i budimpeštanske tvrtke radi jačanja gospodarske suradnje.

Da ima prostora za produbljivanjem veza između ovih dvaju gradova, osobito na gospodarskom planu, složio se i gradonačelnik Jozsef Toth.

– Naši gradovi već više od 20 godina imaju dobru i izuzetno kvalitetnu suradnju. Ovaj odnos željeli bismo očuvati i dodatno produbiti gospodarske odnose. Dosad su najvažnije okosnice suradnje bili kulturni i sportski programi, te stručne razmjene, kao i to da smo uzajamno bili nazočni na važnim događajima u Osijeku i Budimpešti – rekao je gradonačelnik Toth.

Gradonačelnici Radić i Toth obišli su potom Park Osijek koji je u samome srcu XIII. okruga Budimpešte otvoren još 2019. godine.

Skip to content