Osijek i ove godine ustao protiv nasilja nad ženama

Objavljeno: 14.02.2019

Osijek se i ove godine na Valentinovo pridružio preventivnoj aktivnosti Policijske uprave osječko-baranjske i partnera – provedenoj u okviru Nacionalnog preventivnog projekta ,,Živim život bez nasilja”.
Riječ je o globalnoj plesnoj kampanji pod nazivom ,,Milijarda ustaje” usmjerenoj protiv nasilja nad ženama – kojoj se ove godine ponosito pridružila i osječka dogradonačelnica Žana Gamoš. Sudjelujući u kampanji, Gamoš je podcrtala kako je izobrazba djece i mladih prvi i temeljni korak u borbi protiv nasilja nad ženama, a koji Grad Osijek uspješno provodi kroz građanski odgoj i obrazovanje u osnovnim školama.

U Osijeku se, kao i diljem Hrvatske, plesalo i prosvjedovalo kako bi se pozvale institucije, da hitro i učinkovito djeluju na području prevencije nasilja, zaštite žrtava i kažnjavanja počinitelja. Plesalo se i radi pozivanja sugrađana, da ne izgube solidarnost i građansku hrabrost u suočavanju i prijavljivanju nasilja. Uz ples, prikazan je i zajednički rad lokalne zajednice na preventivnim aktivnostima u borbi protiv nasilja.

Inače, ova se kampanja održava sedmu godinu zaredom, kao inicijativa usmjerena k podizanju svijesti o raširenosti nasilja nad ženama i djevojčicama. Prema statističkim brojkama s početka kampanje, svaka treća žena u svijetu tijekom svoga života bila je žrtva silovanja ili tjelesnoga nasilja, čime se dolazi do brojke od milijarde žena i djevojčica – po čemu je kampanja i dobila ime. Kampanja je tijekom godina prerasla u pokret, a svakodnevne se akcije provode u preko 200 zemalja u svijetu.

Skip to content