Osijek – grad u parku

Objavljeno: 18.12.2019

Grad na Dravi jedini u Hrvatskoj ima više parkova i perivoja nego trgova. Osijek tako broji 22 parka i 15 trgova, a Zeleni katastar bilježi oko 25 tisuća stabala na javnim površinama. Premda je riječ o značajnom broju stabala, još je važnija činjenica da je svako stablo Osječanima dragocjeno. Zamjenik gradonačelnika Boris Piližota, danas je kod popularne Kopike prezentirao rezultate sadnje stabala na javnim zelenim površinama u 2019. godini.

-Ova je lokacija prigodna s obzirom da je ovdje u tijeku sadnja žalosnih vrba koje će i nadalje biti obilježje ovog dijela šetališta uz Kopiku. S desne dravske obale je i nova biciklističko-trkača staza uz koju smo od igrališta Elektre do Bastiona, odnosno do topova, nadopunili drvored i zasadili japanske sofore, što će zasigurno biti jedan od najljepših drvoreda. Osim toga, uz biciklističku stazu, od topova prema Vodenim vratima, vraćeno je ukrasno grmlje s obzirom da je Agencija za obnovu Tvrđe stava da se na tom potezu ne sade stabla zbog vizure zidina i Vrata. – kazao je Boris Piližota.

Struka često ističe da je prvo najbolje vrijeme za obnovu fonda stabala bilo prije 20-ak godina, dok je drugo najbolje vrijeme – upravo sada.
-Tijekom ove godine iz gradskog smo proračuna izdvojili više od milijun kuna za obnovu i razvoj urbanog zelenila u Osijeku, kako bismo u što većoj mjeri ublažili utjecaj klimatskih promjena, ali i kako bismo omogućili sugrađanima i budućim naraštajima – zdrav, zeleni okoliš i hladovinu tijekom ljetnih mjeseci. Na stotinu lokacija u svim dijelovima grada, na javnim zelenim površinama, ukupno je posađeno gotovo 1.900 stabala. Njih oko 1.650 plaćeno je izravno iz gradskog proračuna, dok su ostala donirana – na čemu zahvaljujem Hrvatskim šumama i Prehrambeno-tehnološkom fakultetu, ali i našim partnerima u sadnji – građanima. – istaknuo je zamjenik gradonačelnika dodajući kako je, uz sadnje na privatnim posjedima, u Osijeku zasigurno više od 2.000 novih stabala.

Statistike pokazuju da je tijekom ove godine broj posađenih stabala četiri puta veći od broja uklonjenih.
-Za razliku od 500-tinjak stabala posađenih u 2017. i 700-tinjak u 2018., ove je godine posađeno gotovo 2.000 stabala iz čega je vidljiv konstantan porast broja novoposađenih. – podcrtao je Boris Piližota.

Stabla su važna za život, ne samo ljudi, već i svih ekoloških sustava, a prema riječima više stručne suradnice Odsjeka za komunalno gospodarstvo Jasenke Vizentaner  – bioraznolikost novoposađenih stabala potvrđuje i činjenica, da je u skladu s potrebama grada te zakonima struke na stotinjak lokacija posađeno ukupno 56 vrsta. Kako je istaknuto, sredstva za sadnju osigurana su i u Proračunu Grada za 2020. godinu.

-U godini koja je pred nama i nadalje ćemo djelovati u smjeru obnove i razvoja osječkog urbanog zelenila. Možda nećemo doživjeti da sva posađena stabla vidimo u punom sjaju, ali ćemo ih ostaviti budućim naraštajima kao što su i oni prije nas dragocjene drvorede ostavili nama. – poručio je zamjenik gradonačelnika uz zahvalu svim sugrađanima koji su sudjelovanjem u sadnji stabala, svakim novim drvetom, darovali trajni zeleni pečat Gradu na Dravi ili gradu u parku.

Skip to content